Тази седмица зрителите на “Автограф” ще се срещнат с Коста Марков. Преди дванайсет години певецът се премести да живее в САЩ. Любовта му към България обаче си казва думата и затова Коста Марков всяко лято се връща в Родината си за три месеца. Този път престоят му в България е свързан и с представянето на нова песен и с предстоящи участия пред българските почитатели.

“Истината е че аз не съм прекратявал отношенията си с музикална компания “Пайнер”. През тези години, прекарани в Америка, аз имах действащ договор, който е актуален и до ден днешен”, разкрива певецът.

Преди да замине за Америка изпълнителят създава семейство и дълго време със съпругата му умуват къде да живеят. Решението да заминат идва, когато Коста става свидетел на неща, които са го потресли в Родината му.

“Например видях човек, легнал на улицата посред лято. Той лежа на земята четири часа, без никой да му помогне. Нямаше кой да го прибере – нито Бърза помощ, нито полиция. Звъняхме навсякъде и се оказа, че никой не иска да прибере човек и да му окаже помощ. Тогава разбрах, че в тази държава грижа за човека няма, институции няма. Имах още един два подобни повода и тогава реших, че аз не бих искал да живея тук. Не че мразя държавата, не че не обичам хората, не че нямам сантимент, защото и роднини, и приятели са тук. Но просто в един момент разбрах, че държавата може би не заслужава ние да прекараме нашия живот тук. И просто реших, че живота се живее веднъж и трябва да го живея там, където се чувствам добре”, откровено споделя певецът.



Тази година Коста Марков е в България заедно с десет годишната си дъщеря. За нея казва, че е в такава възраст, в която трябва да възпитава у нея дух на патриотизъм, не само към България, но и към Щатите, тъй като тя е с двойно гражданство.

“Затова и в двете държави съм се постарал да й покажа институциите, които функционират и най-важните и емблематични забележителности”.

Коста Марков казва, че 3 март е най-важния празник за неговото семейство.

“Ние си оставаме българи. Живеем навън, но нашата култура е друга. Съпругата ми и аз сме възпитани в патриотичен дух от нашето детство. Децата, които от малки живеят в чужбина, при тях е по-трудно да възприемат защо някои неща са така в България и какви са точно. Защото дъщеря ми например не вижда всеки ден портрети на Ботев и Левски, както ние сме виждали в нашето детство и сме възпитани в този дух. При тях тази връзка ще е по-слаба”, казва още Коста Марков в “Автограф”.

Източник: Planeta.tv, снимки: Веселин Скерлев