Костадин Шанков, познат на зрителите на bTV като ветеринаря-кулинар от MasterChef гостува в студиото на „Преди обед”, за да направи равносметка на гладиаторските битки в най-желаната кухня на България, ден след отпадането си от играта.

Доктор Шанков призна, че в MasterChef е направил много интересни запознанства и се е обградил с чудесни хора, с които е споделил месеци емоции, множество рецепти, ценен опит и живота си. След отпадането си от играта, Коце се е прибрал в дома си в Пловдив и се е заредил с любов и енергия от своите близки и всичките си домашни любимци. Той безрезервно вярва, че кучето е най-добрият приятел на човека, затова освен да лекува четириногите, да ги глези с фитнес, арома и билко терапия, той им готви по специални рецепти и прави индивидуални диети.

Леко разочарован от това, че не е постигнал целта си да влезе в челната 10-ка на MasterChef само за една позиция, той се гордее, че е показал как човек от съвсем различен бранш, нямал досег до професионалната кухня, може да достигне до тази фаза на играта, благодарение на опита за приготвяне на храна за животни. Решението да застане пред взискателното жури в лицето на Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев е взел напълно емоционално и импулсивно.

За тайните на животинската кухня, д-р Шанков разказа, че подобно на хората, ветеринарите изготвят диетологичен профил на база килограми, натоварване и физиологично състояние на животното, след което се определя оптималния прием на калории на ден, съответно и меню, което би го обезпечило. Тази практика е широко разпространена в Европа и целия свят, въпреки своята непопулярност в нашата страна. Според Костадин грижата за здравето на домашните любимци чрез готвене излиза по-евтино от качествените купешки храни. Самият той е горд собственик на 7 кучета – 5 лабрадора и 2 хрътки, които живеят във високопланинска вила над Батак. Освен тях, той се радва на компанията на говорещ папагал Жако и северен сокол.

Коце разказва с гордост за работата си с диви животни в център за спасение на животните във Владивосток, обясни на Деси и Сашо принципа за наименуване на породистите кучета, похвали се с титлата на първия си лабрадор за най-лакомо куче. Показа певческите си умения в студиото на „Преди обед” с любимата си песен New York , за да обясни страстта си към караокето. За него това е мястото, където разпуска, излива душата си и се забавлява.

За своя хранителен режим д-р Шанков сподели, че никога не се е подлагал на диети, защото е откровен чревоугодник. Според него няма ветеринар, който да не хапва „порядъчно и себеуважаващо се”, защото освен да галят и лекуват животните, те ги обичат и с различни гарнитури. Интересен факт от неговия живот е, че като съдия в киноложки изложби той е пътувал по цял свят и се е запознал с рецепти от различни национални кухни. Благодарение на своята комуникативност, той се е докоснал до професионални готвачи, с които обменят рецепти и техники.

За финал на своето гостуване, д-р Шанков показа на зрителите на bTV как се транжират жабешки бутчета, за да се превърнат в апетитни „бонбони” и сервира на Деси и Сашо „водни пъдпъдъци”, сотирани в масло и провансалски билки върху запечени, хрупкави ядки. Той сподели, че неговото кредо в кулинарията е максимално да улесни ядящия при консумацията, а като съществено качество на доброто ястие изтъкна разликата в консистенцията на компонентите – мек и деликатен продукт да се съчетае с хрупкав.