Повече от 1,300 работни места са в риск заради очакван фалит на ресторантите на топ готвача Джейми Оливър. Скай Нюз съобщава, че веригата е на прага на несъстоятелността. Компанията посочи, че е преминала под административно управление, което е форма на защита от кредитори при фалит, и назначи консултантската фирма Кей Пи Ем Джи (KPMG) да следи процеса.

Веригата има 23 италиански ресторанта във Великобритания. Оливър, известен по света с готварските книги и телевизионните си предавания, заяви, че е "дълбоко натъжен от този развой на събитията" и отправи благодарност към всички служители и доставчици, влагали сърце и душа в компанията повече от десетилетие.
През януари 2017 г. веригата заведения на Оливър затвори първите шест италиански ресторанта. По това време компанията заяви, че затварянето се дължи на несигурността, причинена от Brexit и на „проблемния“ пазар.

В същото време съдебни документи разкриха, че Оливър е имал дългове от 71,5 млн. паунда, които включват:

- 2,2 млн. за заплати на персонала

- 30,2 млн. от ипотеки и заеми

- 41,3 млн. дължими на хазяи, доставчици и други кредитори

47 млн. паунда от дълговете са били покрити чрез заеми от други компании.

Миналия месец Джейми Оливър обяви, че закрива и 12 от 37-те италиански ресторанта, основната част на бизнеса му, като част от спасителен план с кредитори, който ще му позволи да продължи търговията си. Затварянето на ресторантите ще остави най-малко 200 души без работа.

източник: новини лондон