На 12 юни, 19 ч. в зала „България“ Софийската филхармония ще представи един „кралски“ концерт, посветен на 400 годишнината от рождението на Шекспир и Националния празник на Великобритания.

По време на музикалния празник ще звучи „Кралицата на феите“ - сюита на „основоположника на английската класическа музика“ Хенри Пърсел из неговата „опера с маски“ по „Сън в лятна нощ“. Ще чуем още „Музика за кралските фойерверки“, за които Хендел пише своята музика за духов състав по поръчка на Джордж Втори. Ще се насладим и на кралския размах, с който Бритън пише своя „Пътеводител в оркестъра за младия човек“ с подзаглавие Вариации и фуга по тема от Пърсел (първата творба, написана за филм, който запознава младите с оркестъра, по която днес има дори мобилно приложение - безспорно довела много млади хора в концертната зала).

Диригент на този забележителен концерт ще бъде британец – Патрик Ертън. Бароков клавесинист с международно реноме, специализирал във Виена, преподавал в Хага и чест гост преподавател и диригент в Москва, Залцбург, Париж, Кан, Рига.

Припомняме на уважаемата публика, че Софийската филхармония предлага на своите почитатели специални цени до края на сезона – 50% отстъпка за специалните и 20% отстъпка за редовните концерти. Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

Допълнителна информация:

Патрик Ертън е еднакво отдаден на кариерата си като диригент и органист. Следва в поредица от престижни университети – от Виенската академия, където учи орган и църковна музика при Алфред Митенхофер, Михаел Радулеску и Едвин Ортнер. След това заминава за Холандия, където изучава изкуството на клавесина, както и камерна музика при Тон Куупман. Лауреат е на органовите конкурси в Инсбрук (1983) и Брюж (1985). В момента Партик Ертън преподава камерна музика и импровизация в Кралската консерватория в Хага. Бил е преподавател на музикантите в Бароковия оркестър на ЕС, изнасял е майсторски класове в Музикалната академия „П.Й. Чайковски“ в Москва, а също и в Сеул, в Рига и в Моцартеума в Зацбург. Работата на Ертън с холандския диригент Ари ван Беек го вдъхновява да развива и диригентските си умения. През последните години е канен да застава на пулта пред Оркестъра на Оверн, оркестъра на Камерната академия в Потсдам, Pasdeloup Orchestra в Париж, Симфоничния оркестър на Кан, Латвийския радиооркестър, камерния оркестър в Мюхнен и други. Патрик Ертън е създател и ръководител на ансамбъла Les Inventions, с който представят неизпълнявани досега творби от репертоара на 18 век, като например произведения на композиторите Йозеф Тушмолин и Томас Линли и си сътрудничат с прочутия британски вокален ансамбъл VOCES8. Патрик Ертън е известен и с афинитета си към беседите с публиката преди концертите, като често е канен в качеството си на лектор. През 2004 Ертън става и артистичен директор на Фестивала Bach en Combrailles в Париж.