Комични ситуации със съпруга, любовница и приятел ще заплете звездният актьор Красимир Ранков заедно с още четирима актьори в най-новата премиера на Драматичния театър в Търговище. След като закри миналия театрален сезон със „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир, вчера театърът даде начало на репетициите на френската комедия „Моят най-добър приятел”. С режисурата на пиесата, която се поставя за първи път у нас, се заема Владимир Петков, който има в биографията си над 65 театрални постановки у нас и в чужбина.


В екипа на спектакъла са още Божидар Попчев и Ивана Стоянова, които играха и в последната премиера на търговищкия театър – „Сън в лятна нощ”, Грета Неделчева и Даниела Филипова. Сценограф е Жанета Иванова.
Сюжетът на „Моят най-добър приятел” заплита в комично-абсурдни ситуации две приятелски съпружески двойки, като пикантната подробност е, че в отношенията им се намесва и бременна любовница. Премиерата е на 5 октомври. Пиесата е написана от един от най-прочутите френски драматурзи – Ерик Асус. Освен сценарист на много филми и сериали, Асус е автор на над 80 пиеси, които се играят в големите театри на Париж и в целия свят. Той е познат и на българската публика с пиесата „Брачната илюзия”, за която има награда „Молиер”.


„Спрях се на тази пиеса, тъй като Асус успява, прекарвайки героите през комедийни за нас, зрителите, но драматични за самите тях ситуации, водейки ни към това, как всеки търси смисъла в този живот, как осмисля своето битуване по най-добрия начин. Всеки един персонаж в нея е много различен и съм убеден, че различните зрители ще съумеят да намерят с кого от тях да се идентифицират”, казва Петков за спектакъла.
Владимир Петков е завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Анастас Михайлов, бил е асистент-режисьор на Вили Цанков, Леон Даниел и Гриша Островски. Работил е в театрите в Димитровград, Пазарджик, Сливен, Търговище, Кюстендил, Ямбол, Русе, Театър „София”, ТР „Сфумато”, „Възраждане” и Сатиричния театър. Специализирал е във Франция със стипендия на френското правителство и е защитил докторантура в Сорбоната. Има над 65 постановки по съвременни и класически автори, негови спектакли са откривали Авиньонския театрален фестивал. Работил е и в Канада, ръководил е ателиета по актьорско майсторство в България и Франция. Преподавал е в Театрален колеж „Любен Гройс”, Нов български университет и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов.