Концертите на Фортисимо Клас продължават в страната. След София, където гост беше Владимир Ампов – Графа, сега проектът на Хари Ешкенази се отправя към Разград (14 април), Пловдив (15 април) и Русе (17 април).

Програмата, която за пета поредна година се провежда в часовете по музика на паралелки от 4-ти клас, по време на които професионални класически музиканти запознават децата с 9-те основни симфонични инструмента - цигулка, виолончело, контрабас и китара, флейта и кларинет (обой), валдхорна (фагот) и тромпет, барабани.



През тази учебна година Хари Ешкенази и екипът му посети 30 училища в градовете София, Пловдив, Русе, Разград и Благоевград и се срещна с над 2800 деца. В Разград концертът ще се проведе в Драматичен Театър на една сцена ще се качат музикантите от Разградска филхармония, дирижирани от Максим Ешкенази. Там специален гост ще бъде талантливата млада звезда – Крисия, а водещ ще е Виктор Николаев. „Много ни е важна срещата с децата, която се случва през цялата година и специално за тях правим тези концерти, за да видят и чуят класическата музика на живо. За много от тях това е първият класически концерт, а нашата цел е да не им е последният“, споделя маестро Максим Ешкенази.



В Пловдив и Русе специален гост ще бъде Печенката. Под Тепетата ще свирят музикантите от държавна опера Пловдив, водещ ще е Ана Цолова, а в Русе в ролята на водещ ще видим Сашо Сано. Двата концерта отново са под диригентската палка на Максим Ешкенази. „С тези концерти слагаме край на петата ни поредна година. Предстои концерт през месец май в Благоевград. „Изключително сме доволни, че много училища сами започнаха да ни търсят, виждайки какво се случва с програмата и най-вече как реагират децата и техните родители. Горди сме, че променяме представата за класическата музика, но нищо от това нямаше да е възможно без подкрепата на фондация Америка за България“, разказва директорът на програмата Хари Ешкенази.



Фортисимо Клас е дъщерна програма на семейство Фортисимо, създадено от маестро Максим Ешкенази и Фондация “Америка за България”. Семейството включва три програми - Фортисимо Фест (национален фестивал с концерти на открито), Фортисимо Клас (образователна програма за деца от 4-ти клас) и Фортисимо Фамилия (образователни концерти за цялото семейство).