Криско, или Кристиан Талев, както са истинските му имена, е сред най-успешните изпълнители в последните години.

Доказал се е не само като рапър, но и като композитор. Почти няма песен, която да е минала през ръцете му и да не е станала хит. Последният пример е парчето „Ела и си вземи" на Гери-Никол.

Талантливият габровец успешно се сроди и с риалити шоутата у нас. Видяхме го като имитатор на кого ли не в „Като две капки вода", където бе сред явните фаворити. От миналата вечер той е една от звездите, журиращи в новия сезон на „Х Фактор".

- Като част от журито на „Х Фактор" навлизаш в нови води. Чувстваш ли се компетентен в това амплоа?
- Вярно, за мен това е нещо ново, но мисля, че се справям с тази задача успешно. Човек се учи, докато е жив, и в момента може да се каже, че трупам опит като жури. За мен това да оценявам млади таланти е голяма тръпка. Винаги съм искал да имам такава възможност и ето, че ми се отдаде. Смятам, че съм компетентен да давам оценки и да отсявам кандидатите, в които има хляб, от тези, които са посредствени. Затова направих възможно най-добрия подбор за моя отбор.

- Лесно ли режеш тези от кандидатите, които не стават?
- Нямам проблеми с това да бъда лошото ченге тогава, когато виждам, че някой, който се е явил на кастингите, няма място в този формат. Казвам това, което наистина мисля, и не се притеснявам, че трябва да отрежа кандидат, който не е за това шоу. Как да бъда лицемерен с тези, при които виждам, че не са на мястото си? По-скоро ще ми е трудно да направя селекцията в по-напреднал етап на шоуто. Защото виждам много добри изпълнители, а трябва с някои от тях да се разделя.

- Има ли как българинът да бъде излекуван от синдрома „искам да бъда известен"?
- Според мен този тип хора са навсякъде, не са само в България. Масово на кастингите за риалити шоута, независимо дали става въпрос за певци, или други таланти, идват лица, които нямат особена подготовка или просто са без каквито и да било качества. Няма нищо по-нормално от това да си директен с тях, че не стават, и това не е обида. Затова сме жури, а не че целим да накърним на някого самочувствието.

- След като именно ти изстреля на върха певицата Гери-Никол, която е продукт на „Х Фактор", успя ли да намериш нова дуетна половинка измежду кандидатките този сезон?
- Безспорно има много добри певици от тези, които чухме на кастингите. Но докато стигнем до големите лайвове, има какво още да се чуе, види и да се прецени за по-специална селекция. Всеки един от участниците има доста път да извърви, преди да стане завършен артист. Иначе, що се отнася до Гери-Никол, в момента е готова новата й песен, но аз участвам в нея само като автор на музиката. Надяваме се и тя да се превърне в тотален хит, какъвто е „Ела и си вземи", която към момента има над 9 млн. гледания в „Ю Туб". Това е прецедент в българската поп музика. Няма друг такъв проект, който за толкова малко време да натрупа такъв рейтинг.

- Видимо си понапълнял. Спазваш ли диета?
- Може да съм напълнял, но важното е как се чувствам в кожата си. Добре ми е, така че диетите не ме интересуват. Преди това бях супер кльощав, така че е в мой плюс да кача някое и друго килце, смятам. Идеално ми е, харесвам си се така.

- А по отношение на остри изказвания за теб от колеги какво мислиш?
- Мисля това, че просто си правя моите неща и на никого не преча. Така че, който има нещо против, не ме интересува.

- В крайна сметка какво делите толкова със Спенс, че те напада често в интервютата си?
- Нищо не деля с никого. Т.нар. войни между рапърите ми изглеждат детски и смешни. Измежду „Две капки вода" и сега работата ми по „Х Фактор", двадесетте ми участия на месец, парчетата и клиповете, които правя - просто не ми остава време да се занимавам с някакви хора, които имали нещо против нещо си. Това са твърде мънички неща, които няма как да стигнат до полезрението ми.

- А реакцията на Миро от „Каризма" към теб не е ли странна? Довчера работехте заедно, а след това сякаш ти завидя на успеха и почна да те съди за творчеството ти?
- Нямам представа защо е постъпил така. За мен всичко е наред. Отдавна си стесних кръга на близките хора и много внимавам кого допускам в него. И общо взето, не се интересувам от светския живот в България и кой какво казал за мен или за някой друг. Не ме интересува и ми е все тая.

- В крайна сметка завистливо животно ли е българинът?
- Смятам, че разликата е от хора до хора. Някои са завистливи, други не са. Ако всички са такива, ще са празни залите и дискотеките. Има всякакви хора, а завистниците не са само у нас, а и по света.

- Мишо Шамара и Бобо направиха парчета със световни рапъри като Снуп Дог и Редмен. Ти имаш ли амбиции в тази насока?
- Това е страхотно, наистина. За мен подобни проекти не са просто мечта, а въпрос на бизнес и нужните контакти. Смятам обаче, че това се прави повече за личен кеф, отколкото с идеята да постигнеш световен успех. Това, което липсва на българския артист, е добрият мениджмънт, който да изкара продукта му извън пределите на държавата, в която е създаден.

- Чувстваш ли се като властелин на поп и рап музиката у нас в момента? За никого не е тайна, че именно ти си двигателят за успеха на парчетата ти с Мария Илиева и Гери-Никол, а и не само.
- Не се чувствам като властелин, а по-скоро като човек, който си бута целите и мечтите. Нещата са комплекси. Ако „Х Фактор" не бе дал шанс на Гери-Никол, аз едва ли щях да работя с нея и може би никой нямаше да разбере за нейното съществуване. Видях обаче какви качества притежава това момиче и спрямо това създадох песента си за нея. Ако тя не носеше в себе си х фактор, едва ли щеше да се получи хитът ни. Тази песен можеше да я изпеят пет различни човека, но тя да не стане хит. Същото важи и за проекта ми с Мария Илиева, която отдавна се е доказала като професионалист в поп музиката.

- Отказвал ли си на някого да направиш песен?
- Случвало се е например да ме търсят македонски изпълнители, на които обаче отказах. Като цяло съм се концентрирал основно на българския пазар.

- Чувал съм, че са те търсели и фолк певици... Много пари ли им поиска, или просто им отказа?
- Колкото и нескромно да прозвучи, около 90% от попфолка са искали да им правя песен. Аз нямам нищо против тяхната музика, но просто не я слушам. Не съм от хейтърите, които заклеймяват дадени изпълнители. Още повече че си имат и своите фенове. Причината да откажа да направя песен за фолк певица е, че не си представям такъв съвместен проект. Дори и парчето да е модерно или в моя стил, пак не ги виждам нещата. Не е казано, че и аз трябва да съм като някои колеги, които виждат главно финансовата гледна точка в такива продукции.

- Имаш ли симпатии към някоя от колежките в този бранш?
- Познавам ги почти всички от по-известните. С тях имаме добри отношения, но ги разделям нещата на приятели и бизнес.

- Успя ли да забогатееш покрай многото ти ангажименти в последно време?
- Да си богат от музика в България е много относително нещо. Не е като в чужбина да направиш един хит, който да те изхранва цял живот. У нас в момента, в който престанеш да практикуваш творческа дейност, може след година да си тотално банкрутирал.

- Как се виждаш след години?
- Надявам се да съм жив и здрав. Оттам нататък каквато е съдбата на всеки човек - той си я следва. В крайна сметка, ако ти е писано да те блъсне кола, няма да умреш от кон.

- Успешната ти кариера е ясна, а в личния живот как е?
- Аз съм щастлив човек, всичко е наред. Но личния ми живот предпочитам да не е в полезрението на медиите.