Хитмейкърът Криско ще даде старт на най-мащабния фестивал у нас през изминалите две години „България Мези“ с голям вечерен концерт в парк „Ротонда“ в Банкя на трети май от 20 часа с вход свободен. Фестът на балканската скара и тази година ще предложи много изненади и игри с атрактивни награди, а топготвачи ще приготвят на място специалитети, които ще могат да опитат стотици софиянци, любители на кулинарните изкушения за празничните дни в Банкя от 3-ти до 7-ми май. И тази година основен акцент в програмата са патриотичните спектакли и игри, които ще бъдат дело на мобилно читалище „Бащино огнище“ и неговия създател Ивайло Шопски. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи, или традиционни носии от различни български региони.

Откриващият концерт на феста на Криско, в следващите дни ще бъде последван от вечерни спектакли на легендите от „Сигнал“, оркестър „Канарите“, сръбските звезди Бобан Здравкович и Стоя от 20 часа. Хората ще могат да се насладят и на изпълненията на Монти от „Айс крийм“, група „Хоризонт“, Андреас и „Виво Монтана“, като всички концерти на певците са подарък за гостите и са с вход свободен. През петте дни ще има разнообразни забавления, танцови уъркшопи и надпревари с начален час – от 10 часа сутринта до 22 часа вечерта. Организаторите от Фондация Румънеца и Енчев си партнират за фестивала със Столична община и район 'Банкя'. Наред с хубавата музика „Банкя Мези“ традиционно ще предложи на всички посетители богати празнични щандове с гергьовски изкушения, като чевермета, месни деликатеси и кулинарни изненади, приготвени от най-добрите майстори готвачи на Балканите.

Организаторите са предвидили и целодневни атрактивни забавления с над 1000 награди. Гостите на празника ще могат да се включат в големите турнири по белот и табла, включително и по надяждания с вкусотии. Всеки ден на фестивала се очакват уроци по български фолклор. За най-малките посетители ще е отворено „Училище за юнаци”, където децата, под формата на игра, ще се запознаят с бойната подготовка на едновремешните хайдути. С „Банкя Мези“ стратира национално турне „България Мези“, което ще продължи и в градовете – Пазарджик - от 17 май, Пловдив - 30 май, 7-ми юни - Свиленград, 14-ти юни - Стара Загора и 21 юни – Добрич. Следват – 4-ти юли – Варна и 19-ти Бургас, след което фестивали ще има и в някои от големите ни морски курорти, както и есенно издание с богата програма.