Криско, 100 Кила и Бобо са сред фаворитите за Първите български хип хоп награди, предаде БТА.

Всички номинирани по отделните категории са определени на база на тяхната продукция през 2012 г., като са съгласувани с отделни изявени личности от различните сфери в българската хип хоп-култура, съобщиха организаторите, пише .

За песен на годината предложенията са "Аз съм 6" на 100 Кила, "Баш майсторска" на Били Хлапето, Lexus и Dim4ou, "Бела Жига" на "Ъпсурт", "Виновен" на 100 Кила и Бобо, "Дим да ме няма" на Графa и Бобо с Печенката, "Кой ден станахме?" на Ангел и Моисей с Криско, "Оставам тук" на Кристо и Лора Караджова, "Почивни дни" на Криско, "Цяла нощ" на 100 Кила и Лора Караджова, "Causa Perduta" на Графа и Jahmmi Youth.

Номинираните в категория "Най-добър R'n'B артист" са Бобо, Диаманте, Лилана, Лора Караджова, Сани Алекса, Krista, Lady B, Lexus.

100 Кила, Били Хлапето, Бобо, Колумбиеца, Криско, Big Sha, Dee /D-Flow/, Sarafa и Spens са предложенията за най-успял рапър за 2012 година.

Тринайсет номинирани се надпреварват за пробив на годината. Критерии за подбор са артисти, които може да са познати от последните години, но през 2012 г. правят тотален пробив чрез песни, видеоклипове и клубни участия, нови и атрактивни лица с успешни проекти и участия в колаборации. Това са Ангел и Моисей, Били Хлапето, Клавдия, Михаела Филева, Сани Алекса, Bobo, D E N A, Dim4ou, F.O., GOLDY, Liter Jack, Мarteen и Daze, Rudi, Duli, Muden, Kukusheff.

Предложенията за най-добра група на годината са "СкандаУ", "Ъпсурт", Bobo и The Gang, "Fullclip", "Logo5", "Silent City", "The Top Stoppers", "Varna Sound", "Xspensive", "Young BB Young".

Сред категориите е и летен хит. За най-емблематична песен за лятото на 2012 г. се конкурират "Баш майсторска" на Били Хлапето, Dim4ou и Lexus, "Дим да ме няма" на Графа и Бобо с Печенката, "Кой ден станахме" на Ангел, Моисей и Криско, "Мене не, Maybe" на Rudi, Duli, Muden, Kukusheff, "Обичам го" на Young BB Young и Янко бръснаря, "Оставам тук" на Кристо и Лора Kараджова, "Почивни дни" на Криско, "Те карам да вибрираш" на Ice Cream, "Хайде на морето" на Играта и Лео, "Цяла нощ" на 100 Kила и Лора Караджова.

Определени са и още други категории, както и специални награди. Отличията във всяка една от тях ще бъдат връчени на церемония на 6 февруари, а не както беше обявено първоначално, на 23 януари. За събитието се очаква да пристигне американският рапър Sisqo.