Кристиан Костов попада в школа за таланти едва 6-годишен, развива вокалния си потенциал и двигателната си култура буквално във военен режим на обучение и на 11 излиза от там завършен артист. После стига до финал в „Гласът на Русия“ за деца и тръгва на турне.

В българския X Factor влиза с характер на боец и заради баща си, който е от Ямбол и държи синът му да е популярен и в татковината. За 4 месеца престой в праймтайма на Нова ТВ Кристиан сложи Джъстин Бийбър в малкия си джоб, заигра се с фънкарската зрялост в блендата на Бруно Марс, а когато тийнейджърките не го преследваха за селфи по улиците, разплакваше родителите им с песни като “Позови меня“ на „Любе“.

Размина се на косъм с победата в шоуто, но редовият зрител разбра и с невъоръжено ухо, че той е артист, за когото тепърва ще се говори.

„С брат ми имаме записани 4 дема, които ще предложим на Саня (бел.авт. - Армутлиева, менторът му в X Factor и шеф на „Вирджиния рекърдс“). Залагаме на електропоп звученето, което е много модерно в момента. Ще следвам линията на Джъстин Бийбър с вдигащи, денс парчета – това съответства както на възрастта ми, така и на вкуса на младата ми публика“, казва Кристиан.

Отворена опция в бъдещите му творчески планове е и дуетът, който Васил Найденов поиска да запишат заедно. Легендата на БГ попа подкрепи 15-годишното момче на финала, като двамата изпяха „Сбогом, моя любов“. На репетициите Кристиан е толкова притеснен от близостта на вокалния гигант, че замръзва.

„Стоях като пръчка, гипсирах се. А той скача, раздава се! Изглеждахме като хлапето от детската градина и Големия артист от друга планета. Саня ме гледаше и каза, че изглеждам така, все едно не ми е кеф да пея с него. А мен ме беше срам, не бях сигурен, че изобщо мога да направя нещо, с което да заслужа присъствието на този човек. Васил Найденов ми показа как да надграждам себе си, как да избухвам на сцената“, вълнува се Крис.



Освен с безценен опит от формата той си тръгва и с добър приятел в лицето на Дарина Йотова. С любимката на Криско са като огъня и водата – тя бързо пали, а той я успокоява и балансира.

„Като неин батко съм, въпреки че тя е по-голямата. Бяхме съседи и в хотела, в който живеехме по време на шоуто. Сутрин като чуя тропане по стената, знаех, че това е Дарина и иска нещо. Тя е и човекът, от когото черпех най-много енергия, преди да изляза на сцената. Тогава бях като вампир, дланите ми и ставаха лед и търсех редактор или някой, когото да хвана за ръце и да се успокоя. Дарина винаги имаше енергия в излишък и ми помагаше“, усмихва се певецът.

Заради участието си в X Factor той минава на самостоятелна форма на обучение и влиза в клас само по време на изпити. Учи в езикова гимназия с профил математика. В близките седмици ще навакса с пропуснатия материал, за да е спокоен, когато хваща самолета от Москва към София за поредния певчески ангажимент.

„Не мога да уча дистанционно, много съм мързелив и затова ходех до училище, когато можех. В група се справям много по-добре. Обичам английски, руски и математика, но се изнервям от предмети като физика и химия, които не виждам как ще са ми от полза в живота“, смее се Крис.



Перфектния си български той научава от майка си, докато пътуват с кола из Москва. Понякога изкарват по два часа в задръстванията и осмислят времето си с граматика.

„Баща ми е от тук, но никога не ми е говорил на български. Сега дори пита мама как беше еди коя си дума, защото е забравил“, казва момчето чудо. Говорейки за българо-руската връзка, Крис споменава с респект и Филип Киркоров, когото гледал за последно преди няколко месеца на фестивал.

“Повечето артисти днес излизат с маниера „Е, нали сте тук заради мен, аз съм най-важният“, докато Филип оставя сърцето си на сцената. Той се раздава, за да зарадва публиката. Висок е 2 метра и е на възраст, а танцува с балет и носи едни тесни костюми. И е адски бърз в смяната на визиите – за едно мигване на окото го виждаш в зелено, после е пеперуда, после е червен... Невероятен!“, респектиран е Костов.

Източник: "Монитор", Сн.: Булфото