Христо Явашев-Кристо беше специален гост на откриването на уникална изложба в Германия 20 години след като той опакова Райхстага.

Експозицията е посветена на този негов проект и събира оригиналните скици, рисунки, писма до различни институции, снимки - материали, които самият Кристо пази.

Преди година германският милиардер Ларс Виндхорст, който живее в Лондон, откупува всичко това от световнопризнатия скулптор и решава да го предостави на Бундестага за цели 20 г.



Откриването на експозицията, която от днес ще е достъпна и за широката публика, беше уважено от политическия елит на Федералната република.

Сред поканените там е и Мария Стоянова, член на СЕМ, която е специализирала в германския парламент като сътрудник на бившия му председател Рита Зюсмут. “Ти си моята сестра”, казва Кристо на Зюсмут на откриването на изложбата, защото тя е човекът, който дава зелена светлина на оспорвания тогава проект за опаковане на Райхстага.

През 1994 г., когато се взема решението това да бъде одобрено, един от основните противници на проекта е тогавашният канцлер Хелмут Кол.

Но когато Кристо и половинката му Жан-Клод опаковат Райхстага, Кол прелита с хеликоптер над сградата, за да я разгледа и отгоре. На партито след откриването на изложбата в сряда Кол стиска ръката на Кристо и му казва: “Аз бях един от онези, но съм сигурен, че знаете, че съжалявам”, разказва Мария Стоянова

Умален макет на опакования Райхстаг СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Експозицията се намира под купола на Райхстага и засега в нея са включени само една трета от всички материали, предоставени на Бундестага. А през септември в нея ще има части от плата и въжета, с които Кристо и Жан-Клод опаковат Райхстага през 1994 г.

Сега Христо Явашев подготвя нов проект в Италия, който ще бъде звършен през юни.