Кръщенето на дъщерята на херцога и херцогинята на Кеймбридж принцеса Шарлот ще бъде публично.

Тя ще бъде кръстена тази неделя в църквата "Света Мария Магдалена" в кралското имение Сандрингам в Норфолк. Желанието церемонията да е открита е на родителите й Уилям и Катрин, пише "Телеграф". За първи път кралско кръщене ще бъде публично за обществеността.

Уилям и Катрин са настояли пред църковните служители на Сент Мари Мадлен хората да имат достъп до преддверието на храма, за да може да видят малката принцеса преди и след кръщенето. И все пак, за да се уважи частният характер на събитието, само официалните гости ще имат достъп вътре в църквата.

"Херцогът и херцогинята на Кеймбридж са безкрайно благодарни за всички пожелания, които получиха по случай раждането на принцеса Шарлот, много от които от жителите на Норфолк. Двамата са въодушевени, че в деня на кръщенето църковното преддверие ще бъде достъпно за хората", съобщават от двореца в Кенсингтън.

Марио Тестино, любимият фотограф на покойната принцеса Даяна, ще направи официалните снимки за кръщенето, пише БТА. 60-годишният Тестино снима и годежа на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Той е снимал и престолонаследника принц Чарлз със синовете му.

Кралският монетен двор ще изсече паметни монети с номинал 5 лири (7,86 щатски долара) за кръщенето на Шарлот. Дизайнът на монетата е одобрен от кралица Елизабет Втора и от министъра на финансите Джордж Озбърн. На нея ще бъдат изобразени свирещи на арфа херувими, обкръжени от гирлянди с лилии.

Гравьорът Джон Бергдал я е направил подобна на изсечената за кръщенето на първото дете на семейството принц Джордж, за да подчертае връзката между брата и сестрата. В овална рамка ще бъде изсечен надписът: "В чест на кръщенето на принцеса Шарлот Елизабет Даяна Кембриджска 2015".

Монетите ще са от сребро, защото според традицията така детето ще бъде здраво, и от злато в чест на кралските тържества.