Боксьорът Кубрат Пулев – Кобрата, любимата му Андреа и брат му Тервел Пулев със сина си Калоян са едни от най-атрактивните участници във фестивала на народната носия в Жеравна.

Четиримата са настанени във VIP – зоната, където са официалните гости. Там е и актрисата Елен Колева, съобщи "Флагман".

Кобрата видимо е в настроение, от пръв поглед се вижда, че той е душата на компанията. Боксьорът е облечен в мъжка носия, съчетана с черни ботуши. С вида си той спокойно можеше да бъде взет за истински наследник на Капитан Петко войвода. Изгората му Андреа пък грее в женска народна носия, втъкнала е в косите си и венец от цветя. Тя безспорно е една от най-красивите VIP-дами, които се включиха във фестивала. Близо до тях е и друга шумна мъжка компания, в която са актрисата Елен Колева и нейни приятели.
Жеравна отново е столица на българската носия. Хиляди патриоти изпълниха местността Добромерица край китното възрожденско селце, пременени в одежди с шевици и се върнаха век и половина назад във времето.

Нестинарски танци, 100 каба гайди и Николина Чакърдъкова забавляват гостите на фестивала, който продължава и днес. Любителите на българските ритми се надиграват донасита. Четири народни оркестъра се сменят и забавляват гостите тази година. Участници в предишни фестивали разказват как хората в носии играят хора дори до първи петли.

Богатата фестивална програма започна в петък вечерта с възпоменание за героите на България, фолклорен концерт с участието на Албена Вескова, дамски квартет "Абагар", Огражденската четворка и ансамбъл "Гайтани", народно веселие с музиката на "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийския оркестър "Гергьовден", Етрополската духова музика и изпълненията на народната певица Пепи Христозова.

Днес предстои представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, конкурс за автентични и стилизирани български носии, народни борби, надиграване на любители танцьори, фестивални изненади, концерт на народната певица Николина Чакърдъкова и танцьори от Неврокопския ансамбъл. Организаторите са подготвили и нестинарски игри, както и прочутата "Олелия" край големия нощен огън с "Експрес бенда" на Атанас Славов-Мравчо, при която до ранни зори хиляди танцуват хора до отмаляване.