"Мадам Даутфайър" от Ан Файн

Лидия, Кристофър и Натали са свикнали с напрежението вкъщи. А разводът на родителите им определено не е спомогнал за по-спокоен живот.

Децата се лутат между майка си Миранда, обхваната от непостоянни настроения и избухливост, и баща си Даниъл, актьор, който често остава безработен. Двамата са в открита война и не подбират средства, за да я спечелят. В резултат от раздялата им на Даниъл е позволено да се вижда с децата твърде, твърде малко – само веднъж седмично.

Успешен професионалист, Миранда е зарината с работа и решава да наеме детегледачка, която да ѝ помага с поддържането на дома и нуждите на децата. Само че на обявата отговаря Даниъл, предрешен като милата, възрастна и малко ексцентрична мадам Даутфайър...

„Мадам Даутфайър“ е книга за възрастни, написана така че да се хареса на деца и юноши. Ан признава, че това е тайната на успеха й като автор. „Не мисля, че съществуват много „детински“ деца. Затова пиша за света такъв, какъвто е. Не му слагам гланц. Когато творя за възрастни разчитам на това, че ако текстът не им допада, винаги могат просто да затворят книгата. При децата е друго. Чувствам много по-голяма отговорност към тях. Разгръщам същите теми, но в същото време се старая да ги предпазвам. Не бих искала да ги нараня или да им предизвикам стрес.“ Файн казва, че хуморът помага на децата: „Може и да преминават по мрачен път, четейки моите книги, но знаят, че аз съм до тях и ги подкрепям.“

Издателство „Емас“ представя за пръв път на български като част от поредицата „Големите разказвачи“ култовата книга за семейството на Даниъл, която оживява на екрана със запомнящото се изпълнение на брилянтния Робин Уилямс в едноименната филмова адаптация.

Повече за Ан Файн:

Ан Файн се е утвърдила като една от най-значимите фигури в литературата за деца и списъкът с награди и признания под името ѝ не може да бъде по-красноречив: два медала „Карнеги“ и три пъти сред финалистите, наградата за литература на „Гардиън“, две награди „Уитбред“ и на Британската асоциация на издателите, номинaция за медала „Х.-Кр. Андерсен“, награди от „Буклист“, Американската библиотечна асоциация, „Бостън Глоуб“... Член е на Кралското литературно общество, а през 2003 г. ѝ е присъден Орденът на Британската империя. От 2001 до 2003 г. е носителка на званието „Детски лауреат“, което я прави лице на детската литература във Великобритания.

Подходът на Файн е да пише книги, които да се харесват на нея самата, като обикновен читател. „Аз все още обожавам забавни книги“, казва тя. Е, явно много други хора споделят вкуса й за литература. Писането й неоспоримо предизвиква смях, но често неусетно е натоварено с твърде наболели теми. „Голяма част от творчеството ми, дори за съвсем малките, повдига съвсем сериозни социални въпроси. Порастването е дълга и объркваща история. Аз се опитвам да покажа, че битката с хаоса си струва и може на моменти даже да ни изглежда смешна.“ Такъв е случаят и с „Мадам Даутфайър“, която съчетава сухия хумор на авторката с откровен реализъм. Книгата се впуска в изследване на ревността, разочарованието и контраобвиненията, неизбежно свързани с развода. Само че от гледната точка на децата.