Издателство „Сиела” продължава традицията си да поощрява и съхранява българската литература, като прокарва път за нови автори и връща блясъка на книги, които вече се смятат за класика.

Именно това се случва с второто издание на „Кървави разкази” от Александър Чакъров. За някои той е най-неизвестният сред известните писатели, но за други Чакъров притежава писателска мощ, сравнима с тази на разказвачи като Хайтов, Георги Божинов и Милен Русков.

Авторът на „Кървави разкази” има автентичен, самобитен талант, който ни пренася в люто време, когато са гърмели пушки и се е проливала кръв. Тринадесетте разказа на Чакъров са изповеди от първо лице. В тях няма сложна метафоричност, няма изискана белетристика, напротив. Героите говорят ясно и високо, говорят езика на Балканите - парлив и безкомпромисен, ту спират за кратко, ту подемат наново, ругаят. Ако в началото четенето се запъва в режещия диалект, то след няколко страници свиква не само окото, но и душата. „Кървави разкази” е книга за мъжки времена. Тук и жените са персонажи с нетипична сила и буйна кръв.

Малцина знаят, че самият Николай Хайтов насърчава писателската дейност на Чакъров. Варненският автор е носител на холивудската награда за сценарий „Харли-Мерил”, а последният разказ от кървавата поредица, „Балканска мадона”, е включен в немската антология „Българските разкази на ХХ век”, редом до Емилиян Станев и Радичков. Постиженията му остават почти незабелязани от масовата публика, но сега оригинално написаната и емоционално провокираща книга на Александър Чакъров получава шанс да се наложи и да стане разпознаваема и за по-младото поколение. Художникът Дамян Дамянов направи изданието още по-завладяващо със специално нарисувана за новия тираж корица.

„Кървави разкази” на Александър Чакъров са игра на руска рулетка без празно място в барабана, като в револвера на съдбата са заредени разкази-патрони с опустошителна сила. Всяка една история е в състояние брутално да ви разкъса, разпилее и после сбере на безформена купчинка за кървав помен с ракия и барут.”

Петър Делчев