След успеха на нашумелия дебют „Кутия за птици“ издателство „Deja Book” реализира следващото произведение на американския писател и музикант Джош Малерман – новелата „Къщата на езерното дъно“.

Bcичкo започва като идеалната първа среща – младите Джеймс и Амелия излизат на разходка с кану, приготвили са си сандвичи и бира, а езерото отлично допълва романтичното им настроение.

Докато двамата не откриват, че на дъното под тях се е стаило нещо загадъчно и неочаквано – самотен дом на два етажа с широко отворена входна врата. Тийнейджърите са изкушени от непреодолимо любопитство и решават да изследват странната находка, без да подозират, че макар мястото да изглежда празно, то съвсем не е необитаемо...

Новелата „Къщата на езерното дъно“ е издадена в САЩ през 2016 г. навръх Хелоуин и датата ѝ на излизане напълно отговаря на съдържанието. Въпреки по-мрачните и страховити нюанси обаче, новата творба на Джош Малерман не разчита толкова на ужаса, колкото на романса и мистерията, за да плени читателската си аудитория.

Без да се отдава на излишен сантимент или прекален мелодраматизъм, авторът на хитовия роман „Кутия за птици“ майсторски напипва баланса между приказното, страшното и носталгичното, за да ни преведе през разнообразните кътчета на развитото си и оригинално въображение. Както и при първата му книга, стилът тук също е едновременно увлекателен и атмосферен, с лек интимен нюанс, който постоянно флиртува с емоциите на читателите, поднасяйки им изненада след изненада.

Малерман, който дели призванието си на писател с това на музикант, доказва чрез „Къщата на езерното дъно“, че кратката форма – труден и измамен формат – е нещо, което му се отдава точно толкова добре, колкото и опитите му в по-амбициозната литература. Нещо повече: творбата му е чудесен микс между съспенс и магически реализъм, който дълго ще обитава съзнанието и фантазията на всеки, дръзнал да пристъпи прага под привидно спокойните езерни води...