Романът „Кутия за птици“ („Deja Book”) на американския писател Джош Малерман е хипнотизиращо пътешествие из един мрачен, но въздействащ постапокалиптичен свят, силно напомнящ на шедьоври като „Пътят“ на Кормак Маккарти.

Представете си свят, в който не можете да погледнете навън – дори за миг. Човечеството трябва да затвори очи, ако иска да оцелее, защото във враждебния и променен свят нещо непонятно, неразбираемо и безплътно моментално поразява ума и го принуждава да изпадне в самоубийствена и неконтролируема ярост.

Най-зловещото е, че в самото начало на феномена повечето хора не обръщат внимание на новините – после обаче съобщенията за насилие сякаш започват да валят и всичко се превръща не просто във фатална реалност, но и в заплаха, която трудно може да бъде избегната...



Скоро глобалната криза е необратима и засяга не само социалната, но и комуникационната сфера – удобства като телевизия, радио и интернет вече не функционират. Телефоните спират да звънят. Прозорците на домовете биват закрити като предпазна мярка, а вратите – заключени. Въпреки надвисналия Армагедон, не всички са погубени – Малори е сред оцелелите. Няколко години след края на цивилизацията ни тя живее в укрепена къща с Момчето и Момичето.

Учи ги да живеят без зрение. Подготвя ги за деня, когато ще напуснат убежището си. Тя излиза навън само за да налива вода от кладенеца в двора. Винаги е със завързани очи, винаги се спъва в неравната почва около него. Наблизо тече река. Там чака лодката – последната надежда... Най-сетне настъпва времето да тръгнат. Предстои им наистина опасно пътешествие там, където един-единствен поглед може да ти коства живота...

„Кутия за птици“ е сензационният дебют на Джош Малерман, който вече покорява милиони читатели. Романът е изключително умело изследване на човешката психика сред апокалиптични събития. Макар и мрачна, творбата на американския писател успява да плени с изчистения си и деликатен стил, който дълбае из умовете и душите на запомнящи се и триизмерни герои – герои, на които е отказан достъп до основното сетиво: очите.

Самият Малерман освен с писане се занимава и с музика – той е фронтмен на рок групата The High Strung. Започва да упражнява писателския занаят още в пети клас, като вече има зад гърба си купища разкази и романи, макар че като самостоятелна книга засега е публикувана единствено „Кутия за птици“, която пък от своя страна получава международно признание и дори си спечелва номинация за наградите „Брам Стокър“ и „Джеймс Хърбърт“.