Единственият кларинетен квартет в България акостира на 13 май (сряда) от 19:00 ч. в зала 9 на Националния дворец на културата (НДК) с оригинална програма, която ще очарова ценителите на класическата музика.

Репертоарът, който са подготвили музикантите, е изцяло съобразен с последните европейски тенденции и нарастващия интерес към интерпретации за духови инструменти - нещо, което прави този концерт толкова интригуващ за меломаните.

Концертът е част от 20-ят “САЛОН НА ИЗКУСТВАТА”, а това, което ще чуят присъстващите в залата са произведения на Брамс, Пуленк и Хиндемит в изпълнение на Мартин Илиев, Мартин Савелиев, Иван Савов и Огняна Григорова Соколова - Филипова, пиано и специалното участие на проф. Сава Димитров.

Повече за участниците:

Проф. д-р Сава Димитров, кларинет
Проф. д-р Сава Димитров завършва Музикалната академия в София и специализира в Париж. Преподава кларинет и дървени духови инструменти в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и в НМУ „Любомир Пипков”. Има диплом за педагогически постижения от Министерството на образованието. В началото на кариерата си е бил солист на различни оркестри с диригенти: проф. Влади Симеонов, Георги Димитров, Пламен Джуров, Емил Янев. Свирил е в Европейския симфоничен оркестър и в различни оперни формации. Във всички състави проф. д-р Сава Димитров се изявява като първи кларинетист. Участва в турнета във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Холандия, Испания, Португалия, Гърция и др. Създава кларинетен квартет, който изнася концерти в България и Германия. Солист e на Софийскатa филхармония, на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на оркестър „Симфониета” и др. Представя се със самостоятелни рецитали в София и страната, в Австрия, Словакия и др. Има записи като солист и с камерни формации в БНТ и БНР. Репертоарът мy включва произведения от всички епохи и стилове. Автор е на книгите „Българската кларинетна школа” (2007) и „Пътят на кларинетиста” (2011). Издал е сборници с избрани етюди за кларинет.



Мартин Илиев, кларинет

Възпитаник на проф. Петко Радев, проф. Сава Димитров и проф. Димитър Димитров, завършва майсторски класове при проф. Петко Радев и Луиджи Магистрели (Италия). Реализирал е записи за БНР и Радио Франс Интернасионал. Носител е на награди от национални и международни конкурси, сред които: първа награда от Международен конкурс „Млади виртуози”, София (2009); трета награда от Международен конкурс „Охридски Бисери” - Охрид, Македония (2009); първа награда от Национален конкурс за млади певци и инструменталисти „Светослав Обретенов” - Провадия (2010); първа награда от конкурс за немска и австрийска музика MAGIC, както и специалната награда “Моцарт” - Бургас (2011) и др. От 2013 г. Мартин Илиев е кларинетист-оркестрант в състава на “Симфониета" - София.



Иван Савов, кларинет
През 2009 г. завършва НМУ "Любомир Пипков” в класа по кларинет на проф. Сава Димитров, има бакалавърска степен в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа по кларинет на проф. Петко Радев. Иван Савов работи в Държавна опера - Стара Загора, а в момента e в “Симфониета" - София. Бил е солист на различни оркестри. Завършва майсторски клас при проф. Петко Радев. Лауреат е на национални и международни конкурси сред които ''Македниум М'' , EROPAfest в Букурещ, ХIV Национален конкурс "Светослав Обетенов" (отличен с първа награда) и др. През 2014 г. Иван Савов участва в майсторски клас по камерна музика ISA - Виена с духов квинтет Wind Art. Със същия състав печели първа награда на IV Международен конкурс за австрийска инструментална камерна музика.



Мартин Савелиев, кларинет
Изучава кларинет в класа на проф. Сава Димитров в НМУ „Любомир Пипков” София, а от 2009 г. като студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Димитър Димитров и проф. Сава Димитров. От 2014 г. продължава образованието си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” със степен „магистър” при проф. Петко Радев. Мартин Савелиев има награди от национални, международни конкурси и Министерство на културата, както в сферата на соловото музициране, така и в камерната музика. Бил е солист на Академичния оркестър към НМА, както и на Софийска филхармония. Свири с „Младежка филхармония” София в периода 2007-2009 г. Записва със Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Завършва майсторски клас ISA във Виена.



Огняна Соколова, пиано
Огняна Соколова е възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класовете по пиано на Красимир Карадимчев и Йовчо Крушев. Веднага след завършването на магистратура и майсторски клас започва работа в катедра „Дървени духови инструменти”, а малко по-късно и в „Клавирна катедра” на Музикалната академия. Изнася солови рецитали и програми със симфоничен оркестър. С респекта й към камерното музициране са свързани многобройни концерти с изтъкнати наши и чужди певци, и инструменталисти (Бразилия, Италия, Германия, Босна, Хърватска и др.) Реализирала е многократно записи в БНР и БНТ.

Редовна цена на билет - 14 лв.
Билети за ученици, студенти и пенсионери - 10 лв.