На 23 юли от 20.30 ч. в рок бар „Фенс” в София групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст” ще направят поредния си концерт със специален международен гост.

Този път с тях на сцената ще се качи поетът и музикант Док Дръмхелър от Нова Зеландия, с когото групата ще направи балканско-тихоокеански литературно-музикален пърформанс.

Събитието ще започне с представяне на новозеландското литературно списание Catalyst, където един от акцентите е върху съвременната българска поезия, и „Литературен вестник”, където пък са намерили място петима съвременни новозеландски поети.

След това Док и LaText ще представят няколко нови съвместни композиции, както и обичайните, вече познати парчета от репертоара на бандата. 

Док Дръмхелър е редактор и издател на Catalyst, организатор на фестивали и литературни пърформанси, водеща фигура в днешната новозеландска поезия. Роден е в Чарлстън, Южна Калифорния (САЩ), но е прекарал повече от половината си живот в Нова Зеландия. Работил е с театрални и музикални групи, с които е печелил различни награди, има публикувани десет стихосбирки. Участвал е в много фестивали в Куба, Индия, Япония, Австралия, Литва, Унгария и др. Живее в Оксфорд (Нова Зеландия), където работи като преподавател по творческо писане в училище за млади писатели.

Концертите на „ЛаТекст“ са Spoken Word пърформанси, в които деликатността на поезията е съчетана със суровата енергия на алтернативния рок, с блус, ска, реге, суинг, джаз и етно влияния. В тях стиховете са част от композициите, те плуват над музиката и потъват в нея, но без да бъдат изпяти. Членовете на групата са Петър Чухов (поезия, глас, китара), Елена Пенева (вокал, синтезатор), Иван С. Вълев (бас, глас) и Гриша Маникатов (барабани).

В събитието ще участват и българските автори, публикувани в новия брой на Catalyst – Кристин Димитрова, Галя Николова, Петър Чухов, Марин Бодаков и Иван Ланджев. 

Входът е свободен.