Бестселърът „Границата“ (ИК „Deja Book”) е триумфалното завръщане на легендарния Робърт МакКамън към това, което умее най-добре – да комбинира богатото си въображение с дързък и безкомпромисен стил, запознавайки ни с герои, към които не можем да останем безразлични.

В „Границата“ светът се е променил. Доскоро изпълнена с живот, Земята вече не е дом на хората – бледата синя точица е превърната в жестока арена на враждуващи извънземни цивилизации. Не само те обаче са заплаха за шепата незасегнати от апокалипсиса оцелели – един от бастионите на човечеството, комплексът „Пантър Ридж“, е в опасност и заради самите земляни, голяма част от които са загубили човешкото у себе си. Една от последните надежди е Итън Гейнс – момче, страдащо от амнезия, което по неведоми причини е надарено с непонятни, но изключително могъщи способности. Именно той ще се окаже ключовата фигура в сблъсъка, който ще реши съдбата на планетата...



Робърт МакКамън е роден на 17-ти юли 1952 г. в град Бирмингам, щата Алабама. Тихо и затворено дете на разведени родители, той е отгледан от баба си и дядо си, като отрано превръща литературата в ескапизъм – бягството от реалността чрез книгите не само го калява срещу самотата, но и го подготвя за писателското му бъдеще. През 1974 г. завършва журналистика и скоро след това започва работа като копирайтър. След няколко неуспешни опита да продаде свои разкази на различни печатни издания в крайна сметка написва романа „Baal“ и той е приет за публикация – излиза през 1978 г. и макар мащабният библейски конфликт в сюжета му да е голям залък за още младия МакКамън, книгата се оказва приличен дебют. През следващото десетилетие излизат няколко негови творби, които стават хитове, носят му признание и призове, а му спечелват и името на един от водещите американски жанрови автори. Ключов се оказва шедьовърът „Момчешки живот“ (1991), признат за връх в кариерата му и утвърждаващ го не просто като отличник в трилъра, научната фантастика и хоръра, но и като майстор на магическия реализъм. След редица разочарования обаче, причинени от сблъсъка му със суровите правила на издателския бранш и по-конкретно – след острите му разногласия с тогавашния му издател, МакКамън решава да се оттегли от писането. Творческата му пауза продължава цели 10 години и приключва през 2002 г.

„Границата“, отпечатан в САЩ през пролетта на 2015 г., е проект, чрез който МакКамън се завръща към своите корени, предлагайки ни епична история, която комбинира брилянтно въображение, шеметно действие и пълнокръвни герои, които завинаги се запечатват в съзнанието на читателя.