Италианецът Лео Бианки ще разкрие тайните на конското месо в Катания в рубриката си в "Преди обед" - "Животът е прекрасен с Лео Бианки“. Кулинарният спец, който е и рапър ще седне на масата на Силвио Берлускони и ще разбере колко вино пие култовия политик, а негов водач в тайните на конското месо ще е приятелят му Рикардо – собственик на тратория и четвърто поколение месар.

Домакинът ще сподели, че през кухнята на семейния бизнес преминава всеки от фамилията, за да се предава традицията на занаята. Според Рикардо това е една мисия, наследена от предците му, а ресторантьорството е избрал заради професионалния начин, по който се представя всяко ястие. Традицията да се консумира конско месо на острова датира от времената на масова бедност в Катания. Когато индустриализацията замества конете като основно превозно средство, местните са осъзнали, че освен вкусни, те са и в изобилие. За популярността на конското месо допринася и фактът, че то съдържа повече протеини от основните меса и това го превръща в здравословен източник на енергия.

Рикардо ще разкаже пред екипа на „Преди обед“ тази сряда, че най-търсени в неговият ресторант са конските кюфтета, които се сервират с галета, пармиджано реджано, яйце, сол и олио. Комбинира се прекрасно с „ла страца“ – салата от чери домати и пресен червен лук от Калабрия и чаша червено вино от Етна. На ден той изразходва около 70 кг. месо, а мотото му е, че „доброто месо е суровото месо и варената риба“. Лео ще сподели, че неговият клиент в България Григор Димитров също е фен на този деликатес и го оценява високо при всяка своя визита в ресторанта му. За десерт домакинът ще предложи и любимата си торта „Федора“, която съдържа пандишпанови благове, овча рикота, изпечени бадеми, парчета шоколад и прясна сметана.