Холивудската звезда Леонардо ди Каприо е започнал изграждането на екологичен курорт върху собствения си малък остров край бреговете на централноамериканската малка държава Белиз. Това казва самият той в интервю за вестник "Ню Йорк таймс".

Ди Каприо, който се увлича в гмуркането, за първи път посети Белиз през 2005 година. "Аз веднага се влюбих в тази уникална страна с изненадващо разнообразен подводен свят, втората по големина в света система коралови рифове и древни храмове на маите", казва актьорът.

Наскоро той купи за 1,75 милиона долара необитаемия остров Блекадор Ки с площ от 42 хектара. От международното летище, разположено в Белиз Сити, до острова се плава с кораб за 45 минути, а от най-близкия голям град Сан Педро - за четвърт час.



Ди Каприо изгражда еко-курорта заедно с нюйоркския предприемач Пол Сциала, както и с цял екип от дизайнери, учени, инженери и ландшафтни архитекти. Актьорът обясни, че неговата цел е не просто да създаде луксозен курорт, но също така и да възстанови острова, който беше силно пострадал от прекомерния риболов и обезлесяването на мангрови дървета.

Очаква се комплексът да бъде открит през 2018 година. На острова ще има 68 вили, които ще се отдават под наем, както и 48 частни домове. Те могат да бъдат закупени за по 5 до 5 милиона долара.

Около 45 процента от острова ще бъде обявена за защитена територия. Гостите на комплекса ще бъдат уведомявани предварително, че не бива да носят със себе си на острова някои предмети, като например пластмасови бутилки. Освен това всички гости ще бъдат задължени да преминат специално "екологично обучение.", пише БГНЕС.