Летисия Каста не снима в България заради висок хонорар, а заради отличния сценарий на Камен Калев. "Тя няма да получи много повече пари от тукашните си колеги.

Привлече я идеята", каза вчера сутринта режисьорът, след като засне първата сцена с участието на световноизвестния френски топмодел. Героинята от "Островът" влезе в аптека, за да си купи тест за бременност. Действието се случва в Париж, а камерите се завъртяха в софийската "Фарма стор" на площад "Журналист", пише "Стандарт".

След това главните герои тръгват за България, където той, изигран от Туре Линхарт, открива корените си, като преди това е отглеждан по социални домове. В продукцията ще се говори на български, френски, английски, малко немски и на езика на Любен Дилов-син. Той се е навил да влезе в сантименталния екшън заради приятелството си с Камен. Поради същата причина от Цюрих пристига и мастит банкер.

Ще има и доста полунатуршчици - хора, изкушени от седмото изкуство, но без кинаджийско образование. Бойка Велкова май се оказва майката на момчето, идващо от Париж. Неин съпруг пък е Руси Чанев - лекар, сложен за комуникация. "Героинята ми е интересна жена. Харесвам тази силна история за любовта и за надеждата, че можем да се променим, да сме по-толерантни. Летисия е чудесна. Туре Линдхарт е играл Хамлет в Националния театър и това говори за високата му класа", коментира Бойка, която има тапия не само от ВИТИЗ, но и от курсовете на Лий Страсбърг.

Камен пък разказа, че с Каста се запознали в Париж, макар че неофициално се засичали и в Кан. "Пожела да се видим и говорим, след като прочете сценария. Явно беше впечатлена. Избрах я дълбоко убеден, че ролята е за нея. Историята е за двама млади хора, които трудно разбират как да бъдат заедно и трудно успяват.

Чрез дълбока трансформация на момчето се стига до мига, в който той открива какво е любовта. Идеята е как тя прераства в нещо повече, в глобално чувство. Най-важната тема е защо съвременният човек не може да общува, какво му пречи да е в баланс със себе си и респективно с някой друг. Така че тук не става дума за чиста романтика, въпреки че интимността присъства в съответните кадри. Много дълго време търсих у нас и по света български актьор за главната роля.

Кастинг директорката, правила последните три филма на Куентин Тарантино и Дейвид Линч, откри Туре Линдхарт, снимал в 50 филма", разказа Калев.
"Подкрепяме продукцията с 900 000 лв., около 45 процента от бюджета", похвали се Сашо Донев, шефът на Националния филмов център към Министерството на културата. Копродуценти са БНТ 1, "Уотър фронт", Ангел Христанов от "Арт етърнъл" и няколко чуждестранни партньори.