На 27 април излиза от печат сборникът с разкази „Летни лъжи” от Бернхард Шлинк, един от големите таланти на съвременната немска литература, постигнал световна слава с романа „Четецът”!

„Летни лъжи“ (превод: Жанина Драгостинова, 248 стр., цена: 18 лв.) съдържа седем вълнуващи истории, седем къса ясна, проникновена, елегантна проза: „След сезона”, „Нощта в Баден-Баден”, „Къщата в гората”, „Непознатият в нощта”, „Последното лято”, „Йохан Себастиан Бах на остров Рюген” и „Пътуване на юг”.

Възрастна жена, която извървява пътя назад до първата си любов. Нелечимо болен възрастен мъж, който така организира последното си лято, че тихомълком да се раздели с близките си. Син, който търси близост със стария си баща. Съпруг, който вероятно се е опитал да продаде жена си. Влюбен, който няма куража да напусне уюта на познатото, за да се втурне към несигурния живот с любимата. Този сборник прелива от надежди, (само)заблуди, страсти и разочарования, от малки лъжи, които „помагат“ да се понесе по-леко тежестта на живота.

Бернхард Шлинк е уважаван германски писател и професор по право. През 1987 г. в съавторство с колегата си Валтер Поп пише първия си роман Правосъдието на Зелб. През 1989 г. на ежегодния фестивал на Групата на немскоезичните автори на криминална литература Шлинк е отличен с наградата Friedrich Glauser. За Четецът получава наградата Hans Fallada (1997), приза Laure Bataillon (най-високо дотираната награда за преводна литература) и Световната литературна награда на списание Die Welt (1999). Четецът е преведен на 39 езика и е първата немска книга, застанала начело на класацията за бестселъри на Ню Йорк Таймс. Романът е екранизиран през 2008 г. от Стивън Долдри, има номинация за „Оскар“ за най-добър филм.