Лили Иванова издирва снимка от автографа, който дала на младия Майкъл Джексън през 1973 г.  Двамата се засекли на фестивала „Ямаха“, където българската прима много впечатлила Джако и тогава той направил нещо нетипично за него – поискал автограф от изпълнителката на „Панаири“. Знае се още, че Лили издирва и други снимки, които не притежава. Предполага се, че наследниците на Генко Генков – създателят на „Златният Орфей“, имат някои от тях и най-вече тази как Лили дава автограф на Джексън, пише Телеграф.

Тези дни Лили Иванова продължава да пуска снимки от свои изяви. Тя публикува във фейсбук няколко фотоса от първото си участие в Япония. Снимките са направени преди 50 години в Токио. Годината е 1970-та. Лили с Иван Пеев и оркестър „Черните перли“ (на английски го превеждат като „Тъмните перли“) е поканена да участва в световното изложение в Осака, което минава под мотото „Прогрес и хармония за човечеството“.

Лили и българите дотолкова впечатляват японците, че те решават да ги поканят за серия концерти не само на експото в Осака, но и по клубовете и няколко зали в Токио. Без скромност или пък с излишен патос, но по това време Лили е може би най-добрата певица на планетата и японците го оценяват. Справка в „БГ естрада“ сочи, че на концертите в Токио през 1970 г. Лили изпълнява шлагерите си „Море на младостта“, „Събота вечер“, „Боянският майстор“. Пее и Bang! Bang! на Нанси Синатра, като японците са въодушевени и твърдят, че го прави много по-добре от оригинала.

Но все пак перлата в короната на всеки един концерт на Лили в Япония е „Камино“. Публиката е в екстаз и не спира дълги минути да ръкопляска. В тези години Лили е истинско чудовище на музиката и мачка всички около себе си, карайки ги да изглеждат като незабележителни животинки, спомнят си БГ музиканти.

Три години след 1970-та Лили отново пак е в Токио да пее. Този път с Тончо Русев. За фестивала „Ямаха“ искат Йорданка Христова, избират я по прослушани плочи, които българската страна им изпраща. Тогава Тончо Русев написва за Йорданка песента „Панаири“. Но пък Лили си харесва толкова много този бъдещ шлагер, че решава да си го присвои. Има различни версии какво и как се случва, но в крайна сметка не Христова, а Иванова отива в Токио да пее „Панаири“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Лили Иванова (@lili_ivanova) on

След изпълнението й младият по това време Майкъл Джексън, който също е на фестивала заедно със сестрите и братята си, възторжено пристига, за да й иска въпросния автограф. Лили му дава подписа си без да знае, че след 10 години това момче ще се превърне в най-голямата звезда на шоубизнеса. С „Панаири“ Лили печели трета награда, което се смята за изключително постижение – по това време на страните от Източния блок се гледа скептично и като на екзотика, а даването на награда е направо прецедент.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Лили Иванова (@lili_ivanova) on

Лили Иванова събира старите си снимки на дигитален носител. Към края на годината примата смята да издаде луксозен албум с тях. Тя е наела екип, който да й дигитализира фотосите и да подготви албума. Проектът е най-амбициозният досега, който Лили е правила в техническо отношение. У нас такъв няма аналог, а и по света подобни неща са изключителна рядкост. Предвижда се Лили да направи и цялостна мултимедия, като включи наградите си в нея, твърдят запознати.