„Четох, че Лили Иванова щяла да ходи при премиера другата седмица или тази седмица, за да се оплаква от данъчните. Според мен това е малко... как да кажа... нахално. В друга държава, особено такива знаменити личности, ако ги хванат, че укриват данъци, мястото им е на друго място", заяви като шеф на НАП сегашният депутат Красимир Стефанов. Човек много точен в думите и преценките си.

За близо 500 000 лв. укрити доходи може да съставят акт скоро данъчните на примата на българската естрада Лили Иванова, писа „24 часа", като се позова на отлично информиран източник в Националната агенция за приходите. В други медии цитираната сума клонеше към милион. При това ставаше дума за 5 години от 5 десетилетия на звездата на сцената, пише ''Всеки ден''. Всъщност не е необходима особена гениалност, за да се сети човек, че може да има нещо такова. И то съдейки по думите на самата певица.

Нееднократно тя се жалваше в медиите, че пенсията й е близка до минималната. Както знае всеки средноинтелигентен човек, причината човек да не е събрал добър сбор в НОИ, може да бъде само една - не се е осигурявал или го е правил на минимална ставка. Цялата тази работа послужи за мотив да не бъде прието предложението за даване на пенсия по заслуги с максимален размер на певицата. Така определената за нея сума отиде при Валя Балканска, чиято песен за Дельо хайдутин лети в Космоса.

Лично финансовият министър по онова време Симеон Дянков отряза Лили за ВИП пенсия и обясни съвсем обективно от счетоводна и гражданска гледна точка по каква причина спира кандидатурата й. А тя пък се усъмни в заслугите на други получатели на такава като Йорданка Христова например.

За да се върнем на темата за укритите данъци, трябва да кажем, че ревизията на Лили се проточила, защото трябвало бирниците ни да пишат на колегите си от 3 държави, където певицата е имала турнета. За данъчните спорни се оказали доходите на Иванова от концерта й в зала „Олимпия" в Париж през зимата на 2009 г.

Една от сделките, които не е ясно дали са влезли в ревизията, е за апартамент, който според изповяданите цени на сделките, е донесъл към 150 бона печалба на Лиленце-пиленце. И то при положение че приемем, че голямо жилище в нова кооперация в „Лозенец" през върховата по цени 2007 г. се е продало за по-малко от 1000 евро на квадрат, когато реалните ставки бяха 2 до 4 пъти по-високи.

Хеле пък за имот, чиято стойност набъбва заради неговата притежателка, на което разчитат и холивудските, и нашите звезди при продажба на недвижимости. Ето и цялата история. В края на 2001 г. Лили се примолва на тогавашния кмет на столицата Софиянски да й даде общински имот, ама нещо по така, за да си отвори детска школа. Кметът разпорежда на скандалното дружество „Софийски имоти" да се заеме със случая. Хитрата хватка е узаконена с решение на Общинския съвет.

Така „Софийски имоти" продава на певицата новичък апартамент в гъзарска кооперация на ъгъла на улиците „Богатица" и „Кожух планина", на две преки от Японския хотел, в най-скъпата част на милионния град. Нейни комшии са премиерски съветници от онова време, депутати и олигарси. Имотът е особено апетитен не само заради чудесното си местоположение в скъпарския квартал „Лозенец", но и заради приличната си квадратура - 107,11 кв.м. Състои се от дневна, кухня-бокс, 3 спални и обслужващи помещения. На мястото Лили Иванова обещава да направи школа за таланти, но си организира личен офис. Уж благородната кауза осигурява на певицата невероятно изгодна сделка - тя купува апартамента за скромните 31 730 лв., въпреки че дори само по данъчна оценка жилището струва 71 895,50 лв., занижена спрямо пазарната - 171 200 лв.



В нотариалния акт за продажбата е написано, че Иванова купува жилището от тогавашния шеф на общинската фирма „Софийски имоти" Тошко Добрев. Няколко години по-късно Добрев не смогва да излезе от съдебните зали, тъй като прокуратурата го погва за цял куп неизгодни сделки. Една от тях се оказва и продажбата на апартамента на ул. „Кожух планина" 10-12, с който се облажва Лили Иванова.

Изпечената търговка не само се сдобива с въпросния апартамент, но и най-нагло не мръдва пръста си за обещаната детска школа. Такава и до ден днешен няма. За сметка на това седем години по-късно певицата решава да припечели солидна сума и продава имота, отреден и обещан за детската школа. На 31 януари 2007 г. , без помен от благотворителната кауза, певицата сключва сделка с 49-годишната Божанка Георгиева, а пазарната цена на апартамента по скромни изчисления на спецовете към онзи момент надхвърля 180 хиляди лева. Брокери на недвижими имоти коментират, че е възможно да се искат и много повече, понеже фактът, че в жилището е била Лили Иванова, допълнително качва котировката. Реално възможната цена е поне 350 000 лв. Дали е взета от продавачката - не ни е съдено да знаем.

Простата сметка показва, че Лили прибира в джоба си 150 хилядарки дори само ако вярваме на записаните в нотариалните актове суми. Скандалната сделка между певицата и „Софийски имоти" отдавна е под прицела на прокуратурата, твърдят източници в държавното обвинение. Тя е част от т.нар. „дела Софийски имоти", по които подсъдими са Тошко Добрев и членовете на управителния съвет на дружеството.

Причината е, че от „Софийски имоти" са сложили за имота на Иванова нищожна цена - много под дадената оценка - и така е ощетена общината. Все пак става въпрос за ново строителство, при това луксозно, с отлична локация, изпълнено от фирмата „Феър плей", която гради домовете на богатите и известните.