Лили Иванова следва един и същ режим на живот в последните години. Вижте в какво се състои той и как кара примата на естрадната музика в България изглежда зашеметяващо дори на 76. Пазеният в изключителна строга тайна разчет на деня й бе осветлен от лична позната, пожелала да запази анонимност, пише ''Всеки ден''.

Според разказа на близката на певицата тя задължително си ляга точно в 22 часа всяка вечер, при това независимо къде е пътувала, какви срещи е имала, колко е пяла и в колко часа е приключил концертът й. Това е и причината повечето от изпълненията й пред публика да започват не по-късно от 20 часа.

Рекордът й от над 3 часа пеене бе поставен в „Арена Армеец" през 2013 г., но след него звездата трябваше да реанимира една седмица и затова не излизаше никъде. Лили драстично е променила и часа на събуждането си. Десетилетия наред бе известно, че певицата става по обяд и на всички е забранено да й звънят преди 1 на обяд. Да, но от няколко години това е променено. Лили вече има режим на ранно ставане. Тя се събужда в 6 или най-късно в 7 часа сутринта. Това й дава възможност да започне деня си спокойно и да запази достатъчно време от него лично за себе си.

Както е известно, Лили Иванова нито вечеря, нито закусва. За сметка на това обаче пие обилно количество кафе, но по часове. Когато се събуди, тя никога не посяга към каната с ободряващата течност, а първо влиза в банята за бърз душ, след което се отдава на минимум 1 час усилени тренировки, които включват не само каланетика, но и по-натоварващи упражнения, като кардио загрявка на бягаща пътека или велоергометър. Едва тогава, отново в продължение на 60 минути, примата на естрадата сяда спокойно с кафето на любимия си фотьойл и бавно, на малки глътки, отпива от него. Прави си задължително и сок от изцеден портокал и грейпфрут.



Упражненията за тонизиране на гласа следват не със стереотипните сурови яйца и мед, а само с една глътка почти гореща вода, която задържа в устата си, прави гаргара, а след това започна с ниските тоналности, за да стигне минута по-късно до най-високите. Обядът на певицата не започва, докато не е провела всичките си срещи - с импресариото, с близките си и не е приключила телефонните разговори. Причината е, че след лекото хапване се налага и хигиена за гласа, която означава запазване на абсолютно мълчание в продължение на поне 2 часа.

Лили Иванова никога не спи следобед, за да не губи съня си през нощта. Привечер тя похапва за последно, като набляга на суровите зеленчуци и рибата, благодарение на които избягва и нуждата от чести посещения при лекар въпреки годините си.

Стане ли 22 часа, всякаква електроника се изключва, включително телевизор, телефони, радио, завесите и щорите се спускат и Лили не допуска никого до покоите си, дори да се е случило нещо спешно. По разказа на близката й позната обаче тя често заспива с книга в ръка. И понеже не понася прахта, всеки месец шофьорът й изнася по един вагон литература от жилището й, предимно с томове от любимия й криминален жанр. Твърди се, че тя дава част от прочетеното на сестра си Магда, а останалото дарява на читалища и библиотеки.

Делникът на Лили

6, 00 - 7,00 - Събуждане
6,30 - 7,00 - Сутрешен тоалет
7, 00 - 8,00 - Гимнастика и спорт
8,00 - 9,00 - Кафе и фреш
9,00 - 12,30 - Работни срещи с екипа
12,30 - 13,30 - Обяд
13,30 - 15,30 - Хигиена на гласа /мълчание/
18,00 - 19,00 - Лека вечеря
19, 00 - 22,00 - Творчески ангажименти, срещи с приятели
22, 00 - Лягане с книга в леглото
22, 30 - 06,00 - Сън