Лилия Маравиля е актриса с доста театрални роли в репертоара си, но името й нашумя за широката публика от момента, в който започна да се снима в киното, и по-точно - в български сериали.

В модерната градска комедия „Връзки" по FOX life играе главната роля - амбициозна архитектка и интериорна дизайнерка. Преди това я видяхме в една от главните роли във филма "Love.net" и в по-малки в "Под прикритие" и "Стъклен дом".

От 19 юни зрителите на бТВ ще могат да проследят епизодите от втория сезон на „Връзки“, всяка неделя от 20ч.

- Ролята на Мика във „Връзки“ е написана специално за вас, нали?

- Да, така се случи. Сценаристката Ваня Николова писа ролите специално за мен и Михаил Билалов. Ние отдавна искахме да се срещнем с него като партньори на театралната сцена. В подходящия момент, Ваня ни изненада с това прекрасно предложение. Освен, че е голяма привилегия е и голяма отговорност. Но сценария толкова ни хареса, че се впуснахме в това приключение без да се замислим.

- Трябваше ли да се подготвите за тази роля? Вие сте омъжена, имате дъщеря в тийнейджърска възраст…Това е позната територия.


- Подготвях се както за всяка друга роля. Исках да разбера как мисли тази жена, какви са нейните представи за живота, семейството, брака.Това са теми от истинския живот, ситуации, които наблюдаваме около нас, на които сме били преки или странични наблюдатели. Това, че имам съпруг и дъщеря, разбира се много ми помогна, защото знам в дълбочина тези взаимоотношения.

*Михаил Билалов и Лилия Маравиля

- Като контрапункт на ролята на майка и съпруга, може би ролята на любовница е необичайна за вас?

- За мен като актриса няма нищо необичайно. Играла съм интригантка, убийца, самоубийца, графиня, дойка, простакеса... Едно ново предизвикателство, винаги е добре дошло за нас артистите.

- Защо казват, че „Връзки“ е българският „Сексът и градът“? Според мен, сериалът повече напомня испанския „Семейство Серано“.

- Защото е градска комедия с привкус на драма. „Сексът и града” е изключително популярен и разпознаваем като жанр, може би затова. Като лайфстайл и взаимоотношения „Връзки” няма локален привкус.

- Дори Бойко Борисов харесва „Връзки“. Казвал ли е по каква причина? Какво точно му харесва в сериала?

- Това може само да ни радва, защото министър председателят е един зрител като всички други. Сериалът се харесва от различни възрастови групи, хората се забавляват и в същото време съпреживяват драмите на героите. Актьорите са страхотни, сценарият е чудесен, екипът, който работи за осъществяване на сериала е от изключителни професионалисти и това не убягва от окото на зрителя. Публиката вече е много взискателна и при изобилието на толкова качествени световни продукти трудно би задържала вниманието си на нещо, което не е добро.

- От собствения ви опит, а и като имате предвид ролята на Мика, моля ви, разкрийте формулата на щастливия и успешен брак.

- Доверие между партньорите, уважение на личността, внимание и показване на отношение, може би нещо такова....

- Съпругът ви Лука откри ли във „Връзки“ реплики от вашия брак? Разсмя ли се? Самият той коя фраза би желал да добави към сценария? Например, вие имате навик да казвате…


- Съпругът ми много се забавлява със сериала. Докато гледаше първите серии ми каза : ”А , ама това си ти , Лили. Същата си и в къщи!”. Искрено се надявам да се е шегувал.....



- Съпругът ви е италианец, но не е актьор. А това са две основателни причини да попитаме – какво мисли той за вашата изневяра в сериала „Връзки“?

- Той е голям почитател на Михаил Билалов. Определено симпатизира на неговия герой. Не е коментирал изневярата на Мика, в повечето случаи се смее.

- Като човек, завършил философия и математика, съпругът ви е изчислил, че актьорството е скъпо хоби. Възможно ли е да водиш добър живот с актьорската професия в България?

- За нас актьорите е най-важно да имаме работа и тя да ни харесва. Тогава един актьор е усмихнат, хармоничен, толерантен, обичащ, щастлив. Мъжът ми знае колко е важно за мен да се занимавам с тази професия и е приел, че това е скъпо хоби. А когато сме щастливи всички и животът ни е добър .

- Вие играете много в театъра. Комедийна или драматична актриса сте? Кое ви е по-лесно – да разплачете или да разсмеете публиката?

- Мисля, че добрият актьор трябва да може и двете неща. Висшият пилотаж е да разплакваш и през сълзи да караш публиката да се смее. Това се опитвам да правя на екрана и на сцената.

- За ролята си в „Госпожа Министершата“ сте отличена с престижна театрална награда. Изглежда, че Нушич е винаги актуален и за българското общество. Така ли е?

- „Госпожа Министершата” е брилянтна балканска комедия. Плашещо е колко актуална е ситуацията в пиесата на Нушич. Защо не се променяме? Защо хората на власт ,мислят винаги по един и същи начин? Как така за един век не се промени тяхното мислене? Кога ще станем мислещи, загрижени, почтени хора? Труден път се оказва това....



- В последните години взехте няколко важни награди. Какво е вашето впечатление - дали ги получихте със закъснение или тъкмо навреме?

- Наградите са хубаво нещо, защото те показват някакво признание за твоя труд. Вече си мисля,че в пътя ми се случва това,което трябва и то идва в подходящия момент, когато съм по някакъв начин подготвена за него. Не съжалявам,че при мен всичко идва със закъснение, защото в момента се чувствам във форма, с натрупан опит и житейски и професионален, а това е много важно за работата ми. Вървя спокойно и без нетърпение стъпка по стъпка. Явно чак сега съм заслужила наградите си....

- Какво се случва с водещите актриси във „Връзки“? Както знаем, те са „бойци“. Вие и Яна тренирате бокс. Как избрахте бокса?

- Аз трябва да се грижа за физическата си форма и затова ходя на фитнес. Преди 2 години моя приятелка ми подхвърли, че ще ми е по-забавно да тренирам бокс. Погледнах с усмивка на това предложение, но знаех , че е сериозна. Съпругът й е Вальо Давидов, 17–кратен републикански шампион по бокс. Реших да опитам. Отидох на първа тренировка в неговия клуб и не излязох 2 месеца от залата. Всеки божи ден тренирах, ужасно ми хареса. Атмосферата там е страхотна, усмихнати боксьори, с чувство за хумор, забавляваме се искрено ,а в същото време тренираш всички мускулни групи. За съжаление напоследък нямам физическото време да ходя на тренировки, но като приключа снимки се връщам в залата.

- Нокаутирала ли сте някого? Кой би ви провокирал да направите подобно нещо?

- Не ми се е случвало, но съм сигурна, че мога да го направя...Надявам се никога да не си го и помисля. Все пак сме цивилизовани хора и в живота трябва да разчитаме на разум, толерантност и добро възпитание. В залата, на ринга, може! 

Източник: slava.bg, сн.: Фейсбук