Художникът Любен Зидаров получи специалната награда на Столична община за специален принос в областта на културата.

Отличието му бе връчено на церемония в Народния театър навръх празника на София „Вяра, Надежда и Любов".

„Изпитвам четири вида смесени чувства, - обясни от сцената Зидаров, - на гордост и неудобство, защото наградата ме нарежда до предишните й носители, чието творчество изгражда националната ни култура. Чувство на смущение, тъй като наградата е и стимул за художника. Изпитвам и чувство на боязън - дали това, което ще правя занапред ще бъде еквивалентно или далечен спомен на това, което е било преди".

Любен Зидаров бе отличен за цялостно творчество.

Поетът Захари Иванов грабна наградата в категория „Литература". „Това, че Столична община именно сега се обръща към най-нежното и ранимо изкуство литературно, - започна Иванов, - най-тъжното и най-оптимистичното сред литературните жанрове -поезията, показва, че столицата е била, е и ще бъде културен център на България. Призьорът разкри, че ще дари част от паричната равностойност на награда си на възрастни поети и писатели, а друга - за строителство на паметник в памет на поета Николай Кънчев.

Лилия Маравиля е новият носител на приза в област „Театър" на Столична община. Отличието й връчи Камен Донев - миналогодишният носител на отличието. Маравиля сподели, че е особено щастлива, тъй като получава наградата от любимия си състудент Камен Донев, и я приема като знак за добре свършена работа. Лилия, която е от щата на общинския театър „София", благодари на хората, които работят за културата на столицата ни в момент, когато държавата е абдикирала от творците: „Столичните общински театри имат комфорта да работят уверено и със самочувствие".

На наградите публиката чу забележителен концерт на симфоничен оркестър, дирижиран от Мартин Пантелеев.

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов получи наградата в категория „Музика". „Приемам я като голямо признание не само за мен и работата ми, но и за всички онези, с които работим заедно - целият колектив на операта, оркестърът, персоналът, - заяви Карталов. - Екипът, с който работя, превръща операта в религия.

„Екипът, с който работя, превръща операта в религия", заяви Пламен Карталов.

В категория „Изобразително изкуство" отличието грабна тандемът Борис Мисирков и Георги Богданов.