Лилия Семкова представи своя най-нов проект „Богдан Калинка думаше“. Песента се е превърнала в своебразен химн на бесарабските българи в село Чийший, Украйна, откъдето е и самата певица. Видеото е заснето на паметника „Шипка“ и показва красотата на България по интересен начин.

„Богдан Калинка думаше“ е създадена от текст на поета Николай Стоянов и по музика на Ирина Кирмикчи. През 1994 г. Ирина получава редовния районен вестник „Дружба“, където е публикувано стихотворението на Стоянов. Тя го запомня и започва да си представя образа на българката – „бяла и червена, тънка и висока..., с пушка на рамо.., със сабя през кръстче, …в мъжка примяна“. Така се ражда и мелодията към песента.

Лилия Семкова изпълнява „Богдан Калинка думаше“ в риалити формата „Фермата“. Веднага след това я записва, но все не намира подходящия момент да я презентира по начина, който би искала. В продължение на две години се добавя по нещо в аранжимента, а идеята на Лили е да направи клип на паментика „Шипка“ и да поздрави всички българи именно навръх 3 март. По време на най-студените зимни дни тя и екипа успяват да заснемат видеото.


Аранжиментът на „Богдан Калинка думаше“ е на Русан Урманов, кавал – Недялко Недялков, китара – Атешхан Юсеинов и акордеон – Стефан Йорданов. Записът, миксът и мастерингът са на Калин Георгиев (Pro Sound Studio). Видеото отново е дело на екипа на Luminar – заснемане и монтаж Павел Петлички и дрон – Георги Костадинов.