- Лияна, здравей! Ти беше голяма красавица и много хора са те насърчавали да станеш модел или манекенка, а ти упорито отказваше. Защо?

- Благодаря. Тъй като аз по време на ученическите си години бях по-скоро мъжкарана и ходех облечена главно с анцунг и маратонки. Може би съм отказвала такива предложения, защото не съм си вярвала и никога не съм се считала за хубава, особено тогава. Бях от момичетата, които по-бавно съзряваха - изглеждах малка, до 16-17-годишна приличах на малко момиченце, а не на жена. Дори се учудвах на един от треньорите, който все ми казваше, когато ме видеше на стадиона - "Ей, звезда, как си?" Питах го, защо ме нарича звезда, понеже тогава нямах още успехи нито като спортист, нито в някоя друга област, а той ми отговаряше: "Казвам ти, че си звезда, защото ти ще станеш звезда. Не е задължително да е на стадиона - може на сцената".

- Съквартирантите ти във "ВИП брадър" често коментираха факта, че си много красива, а в същото време си неуверена. На какво се дължи това несъответствие?

- Може би това е от лошите ми качества, но никога не съм си вярвала достатъчно. Причината сигурно е във възпитанието, което съм получила - моите родители не са от тези, които хвалят детето си, а напротив - винаги са изисквали повече от мен. Не са ме ласкали с комплименти като - "ти си най-красивата, най-прекрасната, най-талантливата". Не, дори когато постигах успехи в училището или в друго отношение, те по-скоро винаги са ми казвали, че мога и повече от това.



- А братовчедите ти - фолкпевецът Константин и брат му Светослав, не ти ли повишаваха самочувствието?

- Не, в нашето семейство всички са по-скоро критични. Но тяхната критика ме е карала да пораствам в нещата, с които се занимавам.

- Баща ти - композиторът Валентин Попов, е последовател на Петър Дънов. По-строго ли беше възпитавана от съученичките си или напротив?

- Ами доста по-строго. В интерес на истината, за първи път обух обувки на висок ток, като започнах да работя като певица - на 17 години. Татко дори не ми даваше да ходя с пусната коса. Той никога не е искал да разчитам на външността си и тя да бъде мое оръжие, затова никога не е изтъквал тези мои качества.



- Когато стартира успешната ти музикална кариера, с хитове като "Каменно сърце" и "Платинена жена", беше точно в апогея на така наречените "мутренски години". Имаше ли на твоите участия престрелки или други ексцесии?

- Имаше. Тогава ходех на участия малко със свито сърце. Не знаех къде отивам и на какви хора ще попадна - винаги съм очаквала, че ще има някакви ексцесии. По ирония на съдбата около мен винаги е имало такива. Имаше една случка, която ми е оставила по-тъмен спомен. Беше при едно мое участие, на което едно момче беше решило, че трябва да пея само за него. Той не даваше да пея нито на импровизираната сцена, нито при другите посетители. При всеки мой опит да отида на сцената, започваше да стреля над главата ми. Той беше доста подпийнал и се притеснявах дали ще успее да овладее ръката си. Имах чувството, че може да ме уцели и бях на косъм да се разплача. Тогава повече успявах да контролирам сълзите си и удържах.

- А сега случва ли ти се да се налага да те спасяват от напористи ухажори?

- Да, случва се. Аз се усмихвам, докато пея, защото съм отишла да създам настроение, но някои хора си мислят, че след като се усмихваш, си готов да им дадеш и нещо друго. Агресивни са и е належащо понякога да бягаш. Заради такива хора често ми се налага да излизам през задния вход на заведението, където имам участие.



- А жени атакували ли са те?


- Случвало се е на няколко пъти. Идвали са и директно са ми казвали, че ме искат. Но жените са по-големи джентълмени в това отношение от мъжете. Въпреки че са напористи, са много по-културни и не прекаляват.

- Наричат те българската Анджелина Джоли. И двете сте красиви, и двете постоянно ви забъркват в скандали. Анджелина обаче има 6 деца, ти засега имаш само една дъщеря. Би ли искала да имаш още?


- Благодаря за хубавото сравнение. Искам поне още две деца - едно момиченце и едно момче. Ако имах тази възможност, бих станала и приемен родител. Много добре се разбирам с децата и те около мен също се чувстват щастливи.

- Трепва ли нещо в теб, когато по телевизията или в пресата видиш материал за Благо Георгиев или Тервел Пулев?

- Не, няма причина за това. С единия съм се разделила отдавна, а с другия бях просто съквартирантка във "ВИП брадър".



- А в момента влюбена ли си?


- Влюбена съм в детето ми, в любовта, в живота, в музиката, в хората, които обичам, в чудото на живота! В мъж не съм влюбена - твърдо не!

- Коцето издаде, че един от първите ти приятели е бил боксьор. Какво би споделила за тази си любов?


- Казваше се Румен. Аз бях на 17 години и това ми беше първото влюбване. Той беше истинската ми, бленувана, детска любов - любовта ни дори не беше консумирана, а остана чиста и неопетнена. Румен беше човекът, който ме амбицира да поема живота си като личност, а не да се облегна на нечий гръб и да чакам. Да покажа, че съм силна. Беше изключително талантлив, много хубав и много добър, но само на 22 години съдбата ми го отне.

- Какъв тип мъже харесваш - по-светли като Брад Пит, например, или мургави като Бандерас?

- Единствените светли мъже, който наистина харесвам, са Брад Пит и Джъд Лоу. Аз определено харесвам тъмни мъже, тип Оливие Мартинес. Харесвам много и Робърт де Ниро - не държа мъжът да е изключително красив, а да има чар, харизма и обаяние. Дори не обичам идеалните красавци, понякога те не носят нищо друго в себе си.

- Да те върна отново на темата за "ВИП брадър". Кои са твоите три най-запомнящи се изживявания в къщата?

- На първо място постригването на косата ми. Второто е, когато Иринка вдигна моята снимка като неин фаворит в шоуто, и третото нещо, което няма да забравя, е, когато хората решиха да ме оставят на финала.

- Не спомена момента, когато зрителите на шоуто те избраха за най-сексапилната съквартирантка в къщата. Това не те ли зарадва?

- Естествено, че ми стана приятно. Няма жена, която да остане безразлична към подобна оценка.



- А кога беше най-щастлива в предаването и кога най-тъжна? Има ли нещо, за което съжаляваш, че не излъчиха по телевизията?

- Най-щастлива бях, когато отидох на финала на шоуто, а най-тъжна - на рождения ден на дъщеря ми Дениз, защото не можех да съм с нея. При всяка раздяла с нея, след като тя идваше на свиждане, също ми ставаше много тъжно.
Иначе съжалявам, може би, че не излъчиха моментите, когато свирех на класическата китара на Джарет. Аз не бях свирила отдавна, но Джарет ме насърчи, че свиря добре. Свирех главно класически произведения.

- Дъщеря ти Дениз е прекрасно момиче и много те обича. Успяваш ли заради нея да запазиш приятелски отношения с баща Махмуд?

- Да, ние сме приятели с него. Хубаво е, че сега с него се разбираме дори повече отпреди. Той е присъствал в живота ми доста дълго време и след като имаме дете, двамата ще бъдем свързани чрез Дениз до края на живота ни.

- С кои от съквартирантите от "ВИП брадър", поддържаш връзка?

- Виждала съм се с половината от съквартирантите на събития. Иначе се чуваме с Йоанна, Станка, Павката, Мира, Пламен, Мариан, Иринка.



- С Мариан отнесохте най-много коментари по ваш адрес. Има ли нещо повече от приятелство между вас и какъв е той в живота?

- Категорично няма нищо повече от приятелство между нас. Казах го още в самото начало, но на хората не им се вярваше. В живота не го познавам чак толкова добре. Той е хиперактивен и непрекъснато прави нещо. Див е, обича екстремни спортове, кара кайт. Дори му казах, че е луд, когато видях снимки в телефона му на неговите спортни увлечения.

- А за Павел Чернев какво би споделила?

- За Павката мога да кажа само суперлативи и много хубави думи - той наистина остана приятел и след къщата.

Но е много грозно да се опитват да ни приписват несъществуващи отношения. Дори бяха измислили с подробности за наша, уж състояла се, среща, а по това време аз даже не бях в София. След като прочетох "новината", му се обадих и го попитах: "Абе, Павка, добре ли беше вчера, че аз не си спомням?" А той - "Абе, жалко, ама и аз не си спомням".

- По време на участието ти във "ВИП брадър" срещу тебе и се пускаха измислени материали. Защо е така според теб?

- Ами, ако започна да гледам насериозно на всички публикации, трябва да се самоубия. Имаше отвратителни неща, които прочетох и се отказах да чета останалите. Явно се забавляват, като да си играят с моето име и ги вдъхновявам да рисуват по образа ми.



- Последно те обвиниха, че си се появила със същите обеци, които бе дала за благотворителния търг на "ВИП брадър"?

- Истината е, че обеците от търга са купени от Мария, която се свърза с мен след участието ми във "ВИП брадър". Благодаря , че подпомогна тази кампания. Тъй като тези обеци са ми от Дениз и наистина имат сантиментална стойност за мен, реших да си купя същите.

След предаването отидох в магазина, от който бяха купени, и си поръчах същите и след седмица пристигнаха. Не мога да разбера недопустимо ли е човек да си купи същите обеци, след като ги харесва. Защо търсят грозното във всяка една постъпка?!

- Ти си единствената родна изпълнителка, която в последните години успя да реализира пробив в Русия. Хитът ти "Ох, ох" попадна в над 70 сборни албума със суперхитовете на тамошния пазар, а парчето "Изневяра" бе класирано преди Джъстин Бийбър и Алиша Кийс в руска класация. На какво се дължи този успех?

- Това беше голяма изненада и за мен. Явно са видели моите клипове в интернет и са ги харесали. Това, че са ме забелязали, е голям комплимент, защото там има жестока конкуренция и много красиви и талантливи изпълнителки. Фактът, че включиха песента ми в толкова албуми и дори ме завъртяха в ефира на руското MTV, е истинско признание за мен.

- Самата Мира Радева се възхити от теб, че имаш дар слово. Мислила ли си за кариера на тв водеща?

- Да, мислила съм, дори вече имам няколко предложения, които все още обмислям.

- Ти си силно вярваща. Случват ли ти се чудеса и усещала ли си божията намеса в съдбата ти?


- Многократно Бог ми е помагал и ми е прощавал. Аз многократно съм се покайвала за постъпките си. Изповядвала съм се. Чудесата ги оставям за себе си, защото повечето хора не вярват в чудеса, и ако споделя нещата, които съм изживяла, това ще им се стори лудост.

- Имаше тежки здравословни проблеми и преди и по време на "ВИП брадър". Страхуваше ли се за живота си?

- Страхувах се през лятото, но това ме направи много по-силна. Знам, че притежавам голяма сила и вярвам, че след като всичко мина благополучно, има за какво да живея!

Източник: в. "Труд"