Липсват ли ви телевизионните готвачи от „Бон Апети” Лора и Стоян, които бъркаха чудни супи и десерти след „На кафе”? На нас - да, затова ги намерихме на кулинарен фест в столицата и разбрахме от тях добрата новина, че от 19 ноември всеки ден в 11:30 часа двамата ще творят нови кулинарни изкушения в ефира на 24KITCHEN.

Откраднахме Лора от Стоян, за да я поразпитаме за идеи за романтична есенна вечеря, а на всичките ни въпроси тя отговори с широка усмивка и пламъчета в очите. Лора Найденова е на 30 години, зодия Стрелец е и е родена в град София. Завършва Софийската професионална гимназия по туризъм, а по-късно специализира във Франция, Италия, Германия и Испания. Работила е за престижна верига за управление на хотели и ресторанти и като заместник-главен готвач в семейния ресторант.

-Как според теб трябва да изглежда романтичната вечеря през този сезон, с която една жена да спечели сърцето на мъжа?

-Колкото по-семпло и човешки е направено, толкова по-добре за жената, защото не бива да й отнема много време. Аз бих заложила на хубави български продукти и класиката за есента-тиквата. Обичам да я комбинирам по различен начин и не гледам на нея като на десерт, както сме свикнали в България. Ще приготвя пикантна печена тиква с люто, но не прекалено, заедно със запечено сирене със сусам, полято с лек портокалов винегрет. Бих прибавила и шега хрупкави ядки, още по-добре тиквени семки, които са чудесни запечени. Това ще антрето. Зрителите могат да видят подобна рецепта в 24KITCHEN-печена маринова тиква, която ми е една от любимите. Като месо е редно да отдадем дължимото на свинското, която в този сезон настъпва с пълна сила. Бих го овкусила с български трюфели и горски гъби. Аз обичам да ходя в планината, но не познавам гъбите, затова ще си купя. Ще ги сготвя съвсем деликатно с масло, хубаво вино и мащерка.

-А какво друго е важно за една романтична вечеря според красива жена като теб?

-Важното е не само храната да е хубава, но атмосферата да предразполага към един добър разговор. По принцип романтичната вечеря е тема, която е доста далеч от мен. Аз обичам да готвя за близки хора, но специално романтичната вечеря предпочитам други да я приготвят за мен.

-А има ли кой?

-Да, има, но аз гледам да внасям романтика във всеки ден, като си паля свещи, например. Харесвам хюга-датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота. Неслучайно датчаните оглавяват повечето класации за най-щастливите хора в света. След като прочетох „Малък наръчник по хюга”, тотално се влюбих в тази философия. Дори през март посетих Дания и Швеция. -Значи обичаш пътешествията? -Да, аз доста пътувам. Всъщност в Дания бях два пъти, за да посетя ресторанти, които са ми любими. Имах удоволствието да ям в „Нома” и това бе сбъдната мечта за мен. Там да се направи резервация е изключително трудно. „Нома” е признаван за най-добър ресторант в света на няколко пъти, а негов шеф е Рене Реджепи. Запознах се с него лично, бях в неговата експериментална кухня. Той е много отворен и достъпен, въпреки че е толкова успял. Представете си, неговият съдружник е миячът в ресторанта, а Реджепи и целият екип идват на работа с колело. Аз също отидох с колело на вечерята.

-Да се върнем на романтичната вечеря. Какъв десерт ще избереш?

-Шоколад с портокал, защото през есента хората започват да ядат повече цитруси. Шоколадът пък е задължителен, щом става дума за романтична вечеря. Ще прибавя кардамон, не само защото обичам, но и защото той има нотка цитрусов акцент.

източник:woman.bg