Следващият епизод на предаването за кулинарен туризъм „Ловци на храна“ по bTV ще отведе Chef Андре Токев и асистентът му Събин Ранков в ямболския регион, където ще проследят традициите на траките във винопроизводството. Там те ще гостуват на една от най-старите изби в Южна България – „Вила Ямбол“. Домакините ще покажат на Chef Андре Токев лозовите си масиви край село Тенево (на 18 км от избата), където са селектираните червени и бели лозя, сред които и Каберне Фран, Мерло, Пети Вердо и ще споделят кои са тънкостите в отглеждането на качествено и здраво грозде.


Разговорите между Красимир Аврамов и Chef Андре Токев ще разкрият на зрителите повече за традициите на траките в правенето на вино и защо в този регион почти няма къща без лозе. Двамата ще опитат и от серията вина – Kabile и Villa Yambol, вдъхновени от древната култура по тези земи. Kabile e кръстена на античния тракийски град Кабиле, чийто разкопки са недалеч от Ямбол. А на етикета на винената серия е изобразена тракийската богиня Кибела.

Кулинарията е история и историята е кулинария, защото всяка рецепта разказва част от миналото на един народ. “Траките са използвали виното за връзка с боговете и са имали специални ритуали, чрез които са се свързвали с божественото именно чрез тази напитка“, споделя Chef Токев докато приготвя своето специално ястие с риба и грозде, вдъхновено от културата на траките. „Легендите разказват, че за разлика от гърците, траките са консумирали виното неразредено. Това, създавано по нашия край е било гъсто и силно – според мен най-вероятно от стафидирано грозде“, добави винарят.


Любопитният асистент на Chef готвача - Събин се запознава с най-възрастния бъчвар у нас – бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви. Това е едно от уникалните предимства на „Вила Ямбол“ – тя е единствената със собствена работилница за производство и реновиране на бъчви. Използва за реновиране бъчви от български и френски дъб, а за производство – български от Странджа Сакар и Източна Стара планина. Технологията на обгаряне на дъба според това какви аромати искат да придаде бъчвата на виното или ракията е заимствана от най-добрите френски шата. На това специално място Събин ще има привилегията да опита и вина с различна степен на отлежалост – едното Каберне Совиньон, другото Сира и ще бъде въведен с първи стъпки по професионално дегустиране и оценка на вината от технолозите на „Вила Ямбол“.


Chef Андре Токев и Събин Ранков се завръщат на екран с трети сезон на предаването „Ловци на храна“ всяка неделя от 12:30 часа по bTV. Ловците на храна ще разкрият тайните на хилядолетната култура и история на Балканите, където турската, гръцката, македонската и българска кухня отдавна са обединили вкусовете си и говорят на един език – езикът на кулинарните истории.