На 21 януари от 19.00 часа Старозагорската опера ще открие своята нова оперна година със спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети.

За първи път пред старозагорската публика в ролята на Лучия ще се представи сопраното Яница Нешева. Утвърденият дългогодишен солист на Старозагорската опера – тенорът Милко Михайлов ще й партнира в ролята на Едгардо, а емблематичния за театъра бас Александър Марулев ще пресъздаде ролята на Раймондо. Младият и талантлив баритон Валери Турманов ще изпълни ролята на Енрико Аштън. Участват още Борис Тасков, Любомир Петков, Михаела Берова, Биляна Чолакова, Александър Желев, Прабългарска Школа за оцеляване „Бага-Тур“, Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“ , оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, сценография Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/, диригент на хора Младен Станев.

Премиерата на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети се състоя с грандиозен успех на 5 декември 2015 година и с този спектакъл се закри 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. Премиерният спектакъл бе възторжено аплодиран от старозагорската публика, както и от десетки гости на фестивала от страната и чужбина. Спектакълът, който впечатли с красивата си сценична визия, бляскавите костюми в духа на епохата, оригиналната режисура, удивителен млад солистичен състав /Беса Лугичи, Валери Турманов, Пламен Кумпиков, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Георги Динев, Нели Нечева/, както и с изключителното представяне на оркестъра и хора на Старозагорската опера, се определя единодушно от почитателите и експертите за една от най-красивите и въздействащи оперни продукции на 2015 година. Постижение за Старозагорската опера е изборът на оперно заглавие, което не присъства в афишите на нито един български оперен театър, както и фактът, че оперният институт разполага със свой солистичен състав, за да представи оперния шедьовър и със собствени сили. След изумителната Лучия на Беса Лугичи от Косово, на втория спектакъл зрителите се насладиха на великолепното превъплъщение в главната роля на солистката на Старозагорската опера Деси Стефанова.

Операта „Лучия ди Ламермур” на Гаетано Донцети се нарежда сред безспорните белкантови образци. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието и интереса на изпълнителите и публиката вече повече от 180 години /премиерата на операта се е състояла в Неапол през 1835 година/.

На 21 януари в ролята на Лучия ди Ламермур ще се представи на старозагорска сцена сопраното Яница Нешева. Яница дебютира в ролята на Лучия през 2005 година в спектакъла на Варненската опера. Роля, която ѝ разкрива нови хоризонти, както в чисто вокален аспект, така и като актьорска интерпретация. Многопластовият образ на героинята предполага зрялост и стабилна вокална техника и това е голямото предизвикателство да бъдеш Лучия.

„В сегашната интерпретация на ролята не се водя толкова от амбицията да изпея чисто вокално всички тонове от партията. Бих искала публиката да разбере и да усети емоциите и огромния конфликт, който разкъсва душата на това младо момиче. В работата си с режисьора Огнян Драганов търсихме по-дълбокия психологически прочит – двата свята, в които живее Лучия. Единият е красив и измислен и в него тя е щастлива. И другият е действителността, която я наранява. Там тя е самотно дете, което не среща любов и съпричастност. В този конфликт между нейните два свята, се ражда проблема на героинята – и това е невъзможността и да остане в реалността“ – споделя Яница Нешева.

ЯНИЦА НЕШЕВА е родена в Стара Загора. Завършва ДМА "Панчо Владигеров" София със специалност оперно пеене в класа на професор Мила Дюлгерова. Носител е на специалната награда на професор Чавдар Хаджиев от конкурса "Г.Златев-Черкин" и е лауреат на Националния конкурс за инструменталисти и певци "Светослав Обретенов" Провадия - оперно пеене.

През 2000 дебютира с ролята на Джилда от операта "Риголето" от Джузепе Верди на сцената на Държавна опера-Стара Загора, чийто солист е до днес. Следват ролите на Розина от "Севилският бръснар" (Дж. Росини), Адина от "Любовен еликсир", Джулия от "Копринената стълба" на (Г. Доницети), Жрица от "Аида" на (Дж. Верди), Тебалдо и Ангелски глас от "Дон Карлос" (Дж. Верди), Фраскита от "Кармен" (Ж. Бизе), Щаси от оперетата "Царицата на чардаша" (Калман), сопрановата партия от "Реквием" (В.А. Моцарт) и „Месия“ от Хендел, Белинда от „Дидона и Еней“ на Х.Пърсел и др.

През 2004 и 2005 г. участва в майсторските класове по оперно пеене на Райна Кабаиванска към "Нов Български Университет". През 2006 участва в майсторски клас по оперно пеене и интерпретация на Анна Томова-Синтова, същата година участва и в майсторския клас на проф. Мати Пинкас и майсторски клас по оперно пеене и интерпретация на Моцарт при Елизабет Линхарт.

Гастролира в спектакли на много други оперни театри у нас и в чужбина /Германия, Испания, Португалия, Турция и в САЩ.

В репертоара на певицата влизат още ролите на Мюзета от „Бохеми" на Пучини, Микаела от "Кармен" на. Бизе, Оскар от "Бал с Маски" на.Верди, Сузана от "Сватбата на Фигаро" на В.А.Моцарт и много други.

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя
КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – Областна управа
бул.“Цар Симеон Велики № 108
Телефон за връзка: 0887 444360.
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.