Ара Маликян идва за втора среща с българската публика, след като миналия февруари изпълни до краен предел първа зала на НДК. На 1 ноември на същото място той ще изнесе втори концерт, за да продължи да разказва Невероятната история на една цигулка.

Лудият цигулар е музикантът, който съчетава класика и барок с ритми от Близкия изток - арабска и еврейска музика, елементи на циганска музика, испанско фламенко до джаз и рок. Казва, че познава и българския фолклор от Теодосий Спасов и Васко Василев, с когото са били състуденти в Лондон. „Невероятната история на една цигулка“ е името на неговия 25-и пореден албум и на турнето, с което вече трета година обикаля света.

В концертите си Ара Маликян, роден в Ливан, с арменска кръв и испански паспорт, пътешества през различни култури, музикални епохи и стилове. Цигулярят пренася публиката от класиката на Бах, Лятото на Вивалди през арменски и испански ритми, музика от филм на Тарантино, Джими Хендрикс, Лед Цепелин, та чак до Life On Mars на Бауи. Първото му гостуване във Врана пък ще бъде на 2-ри в зала Конгресна на ДКЦ.