Трогателна история за човешките взаимоотношения в една малка, но разнолика общност в дълбокия американския Юг ни разказва писателката Емили Б. Когбърн в романа си „Луизиана спасява библиотеката”.

Луизиана Ричардсън току-що се е завърнала към южняшките си корени, но сега, освен че няма време и възможност да поддържа маникюра и косата си или да се облича по последна мода, тя е и самотна майка на две малки деца. Скоро след като започва работа в местната библиотека Луиз е изправена пред тежката задача не просто да привлече читатели в иначе замиращото място, но и да го опази от бъдещата кметица г-жа Гъндерсън, която има лични причини да затвори библиотеката в малкото градче. Луиз ще трябва да направи редица промени – от създаване на посещаван литературен клуб през готварски кръжок до организиране на курс по зумба танци. Преди да се усети, тя ще се окаже в сърцето на промяната в цялата местна общност, разкривайки грижливо пазени от години тайни. Междувременно любовта ще се опита отново да намери библиотекарката Луиз, но дали ще успее?

Всичко това е майсторски сервирано с безброй чаши ароматен чай и купи с вкус¬но гъмбо от Емили Б. Когбърн на страниците на „Луизиана спасява библиотеката”.

Емили Бек Когбърн е колоритна личност, която съчетава умело работата като журналист на свободна практика и тази на фитнес инструктор. Тя е дипломиран бакалавър по философия в Университета на Минесота, както и магистър по библиотечни науки в Лузианския щатски университет и по философия в Щатския университет в Охайо. Автор е на две книги, първата от които е „Луизиана спасява библиотеката”. Емили Б. Когбърн е примерна съпруга, горда майка на две деца и притежател на две кучета и една котка.

„Луизиана спасява библиотеката” е в превод от английски език на Емануил Томов. Художник на корицата е Дамян Дамянов.