Чувствам облекчение, че няма да ми се налага известно време да слушам това, че съм станала мека, а хората по улиците да ми казват „Режи им главите!"

Това каза пред Клуб Z Люба Кулезич ден след като Нова телевизия съобщи, че няма да поднови договорите за новия сезон с външните продукции с нея и колегата й Сашо Диков.

Тяхното официално оправдание е, че за тях е важно да инвестират в шоу програмите в прайм-тайма и че публицистиката не нещо, в което трябва да се инвестира като външна продукция, каза Кулезич. Според нея обаче това е опит за контрол изцяло над редакционната политика на телевизията.

От една година и половина пред моето и на Сашо Диков предавания виси надписът, че предаването е външна продукция и мненията, изказани в него, не съвпадат с мнението на Нова телевизия... защото работя в телевизия, която е подложена на натиск, също както и всички останали български медии... Такъв надпис показва, че телевизията се страхува, има проблеми с изказани мнения... Това обяснява и много други неща, коментира Люба Кулезич.

Що се отнася до рейтингите тя заяви: Никога не е било това в българските електронни медии, всяка телевизия да си има рейтингова агенция и всяка да дава за своята телевизия най-високите резултати и най-ниските за съперника. Общият рейтинг стана 138%. Така не можеш да разбереш кой кой е, къде е, какъв му е опитът, какви са му постиженията, какви са му недостатъците. Това не е възможно.

Говорим за деградация на цялата медийна среда и не мисля, че който и да било може в случая да прави каквото и да било изключение, заключи тв водещата.

Според Кулезич в момента се прави опит предизборно да се сложи "редакционна юзда на мнения, на думи, на поведение".

Това е редакционен контрол, а външните продукции дори не са в телевизията физически, допълни тя.