Любен Дилов: Младите са вдъхновяващо инициативни

07 септември 2012 | 10:23
Прочетена
1720
 

- Г-н Дилов, в днешно време съединението прави ли силата?  Навремето се майтапехме и свързвахме 9 септември с един кадър - Тодор Живков се  запознава с партизаните... Какво са за вас двете дати, можете ли да ги  съпоставите?

- Винаги съм се чудил защо отбелязваме 9 септември, а  пропускаме 9 юни или 19 май. Това също са вдъхновяващи преврати, променили  историята на българите. Даже след 19 май се провеждат първите изцяло мажоритарни  избори в България, като депутатите се издигат или сами, или от граждански  организации. Още първото предаване на "Удавете водещия", което ще правя по Нова  телевизия, поставя въпроса дали празнуването на 9 септември не трябва да бъде  криминализирано. Например - 3 г. затвор за всеки, който го празнува. Три години,  защото за повечето от празнуващите днес това ще означава и доживотен затвор. По  всички мерки и исторически критерии в нощта на 8-и срещу 9-и е погазена грубо  конституцията и е извършен преврат, донесъл много смърт и разорение за десетки  хиляди хора. Оставяме настрана дълготрайните политически последици... Шести  септември е съвсем друга дата. Това е апогей на едно скришно национално усилие.  Един от горчиво малкото дни на общи кръв, пот и сълзи в нашата история, които  сме пролели като нация, заедно, в името на обединяваща цел и общ идеал.

- Българите имаме ли нужда от ново "Ку-ку"? Как оценявате  интелектуалния потенциал на младите днес - бяхте жури на "България търси  талант"?

- Нямам особени забележки към младите. Смятам, че са  вдъхновяващо инициативни, смели в мечтите си и наистина поколение, на което  можем да разчитаме. Ако имам упрек, той е само към гражданските им позиции.  Мисля, че трябва да ги заявяват по-радикално, по-открито и по-шумно. Поколението  "Ку-ку" правеше това. Телевизията, книгите и вестниците, спектаклите по  площадите бяха просто една от формите, но зад нея винаги са стояли искрени  граждански позиции. Може и да са били често глупави и незрели, но бяха искрени.  А когато има честно отношение към обществото, то ти отвръща със същото...

- Знам, че сте пушач. Спазвате ли забраната да не се дими в  заведенията? Наскоро правихте в списание "Еуропео" темата "Дим" - вярвате ли, че  през 2052 г. ще бъде запалена последната цигара в САЩ?

- Да. Така ще се случи. Този красив порок умира, отстъпвайки  място на други пороци, които ми е по-трудно да естетизирам. Продължавам да съм  пушач, но се мъча да спазвам правилата. Ето - отказах се и от груповия секс   защото не можеш след групов секс да запалиш цигара. С трима и повече души  леглото вече е публично място.

- "В политиката се губят време, пари и приятели" - това е ваше  изказване. Защо тогава пак решихте да се занимавате с нея?

- Мисля, че всеки трябва да има ясно отношение към това, което  се случва днес в България. Без да драматизирам, ще кажа, че е заложено на карта  постигнатото през последните 22 г. като разбиране за демокрация, свобода и  свободен пазар. Днешната власт носи в себе си силен тоталитарен нагон, а с  идеята на фона на общ недоимък и икономически несгоди да се увеличи заплащането  на силовите структури на държавата тя демонстрира и желание да реализира този  нагон. Няма кой да спаси гражданското общество, ако то не се спаси само. Не  очаквайте американският посланик да се намеси в защита на демокрацията. Нямаме  достатъчно петрол за целта, макар че - изглежда - и шистовият газ върши някаква  работа. Т.е. в какво общество ще живеем след юни-юли 2012-а зависи само от нас.  Не от календара на маите!

- Защо у нас се случи така, че Светльо Витков и Венци Мицов  събраха повече гласове от СДС, примерно, на последните избори?

- Има очевиден отговор - Венци Мицов и Светльо Витков бяха  по-симпатични и изглеждаха по-истински. В много отношения това продължава да е  така. Позицията на Светльо Витков по скандала с "Пуси Риот" беше определено  забелязана повече в обществото от позицията на СДС. Ще си призная със срам, че  дори не знам каква е тяхната позиция.

- Накъде вървят сините - и СДС, и ДСБ? Доста хора на Костов  отидоха при Меглена Кунева. Седесарите пък взаимно си късаха ризите при избора  на нов лидер.

- Рискуваме да станем много смешни, ако се опитаме да определим  дясното в политиката в момента. Да не забравяме, че доминирано от БСП  правителство въведе плоския данък, а ГЕРБ, членове на ЕНП и претендиращи за  десни партии в момента практически въвеждат държавен капитализъм, едно  политическо ТКЗС... За жалост и госпожа Кунева не съумява да се заяви като  категорична алтернатива. Май остават само националистите, и то не онези, които в  събота вечер страдат за България, а в неделя сутрин страдат за вода...

- Бихте ли се върнали в парламента?

- Предпочитам да не се налага. Ако избера този път отново, ще е  само защото обстановката в България наистина е станала катастрофална. Но не съм  сигурен дали изобщо ще има истински парламент при един такъв сценарий...

- Тази неделя започва предаването ви по Нова "Удавете водещия".  Какво ще представлява шоуто - чия е идеята, кой ви покани, с какъв екип ще  работите? И кой ще се грижи за папийонките ви?

- Ооо, много въпроси. Не на всички имам отговор... Не съм  сигурен точно какво ще представлява предаването, но съм сигурен, че за  папийонките ще се грижи на първо място "Агресия", а на второ - гравитацията. Не  можете да си представите гравитацията за колко много неща е причина. За това -  винаги, когато мога - благодаря не само на родителите си и на Господ за участта  да съм българин, но и на костната си система за поддръжката, която ми е оказвала  до този момент. Иначе - както се разбира от името му - "Удавете водещия", се  дава възможност на зрителите не просто да сменят канала, когато нещо не им  харесва, а направо да накажат водещия по изобретателен, жесток и всеки път  различен начин. Те ще могат да направят това, като гласуват в сайта на Нова  телевизия напълно безплатно и по удовлетворително зрелищен начин. Да кажем  засега, че това е оригинално предаване, измислено от мен, направено с подкрепата  на екипа на Иван и Андрей, което има всички предпоставки да стане формат. Дали  ще стане е друг въпрос.

- Ще успеете ли да огреете навсякъде - работите по доста  проекти, списание "Еуропео", "Седем часа разлика".

- Най-голямо удовлетворение безспорно ми носи "l`Europeo" след  броя апотеоз на тютюнопушенето като поп икона - "Дим", читателите вече могат да  видят брой 27 -"Изгубената България". Това е първият ни изцяло български брой и  заслугата за него е основно на Дими Стоянович и Пейо Колев от едноименния сайт.  Идеята, че паралелно на официалната ни история има една огромна, шарена,  вдъхновяващо богата, възвисяващо драматична и разплакващо смешна лична семейна  история на всеки един от нас, подкрепена с разкази на добри писатели и  великолепни архивни снимки, превръща едно обикновено списание в сага. Сага,  списана от Петко Бочаров, Георги Господинов, Любомир Левчев, Георги Мишев, Юри  Проданов, Георги Данаилов, Мони Шварц... Иначе - "Седем часа разлика" по воля  Божия и на Би Ти Ви трябва да стартира третия си сезон тази есен с вечната  приказка за престъплението и наказанието, за децата като наше изкупление,  възмездие и продължение. Ще бъдат дадени отговори на много въпроси, но... Както  става в живота, отговорите повдигат други въпроси.

- На всички прави впечатление, че се забавлявате, докато  работите!

- Знам, че дори и най-праведните между нас един ден ще се  изправят пред Висшия съд на делата човешки и искрената позиция е да кажат:  "Господи, знам, че сгреших. Никога не бях сигурен в границата между добро и зло,  но поне се забавлявах, докато я пресичах..."

- Как мина лятото ви?

- Лятото ми мина в работа, но не съжалявам. Практически не съм  почивал - подготвяхме четвърти сезон на "Седем часа", правехме доста сложен брой  на списанието "Л'Еуропео", усилено готвим и нови проекти в нови за българските  телевизии форми, за които е рано да се говори. Аз обичам да се гмуркам. От  беглите ми наблюдения на дайв центъра в Созопол виждам, че има много нови  заклети фенове. Съвсем отговорно заявявам, че въпреки природната си  негостоприемност Черно море крие неочаквани съкровища за любителите на дайвинга  и има потенциал да разшири туризма ни с нови, качествени туристи. Надявам се  само глупавият напън да се администрира грубо дайвинга да не продължи. Не знам  дали знаете, но през последните две години приходите на Египет от дайвинг  туризъм се изравниха с тези от пирамидите.

Източник: в. "Стандарт"

Свързани новини

Коментари

уайтзила
07 септември 2012 | 16:20

Любчо, гледам пак си се напинял интелектуално да звучиш. Ама си смешник, брат. Същия недоклатен помияр си като колежките ти политици. А пък бездарността ти може да съперничи само да космоса по мащаби. Ти си просто част от пейзажа. Но само твоя собствен.

koko
07 септември 2012 | 15:07

bate mladite sa s po tri kraka piqt i cakat ka4aci bez gram da gi interesuva kakvoto i da e bilo...mnogo e zle polojenieto s mladite ...i po zle 6te stava

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Деси Цонева в скандал с дупета

Фенка я нападна, репортерката н Гала отговори подобаващо

61-годишната Мадона лъсна гола

"Всеки има патерица", написа звездата

Най-едрогърдата чалгарка изкушава на плажа

Юнона има най-скъпия силикон

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Красимира от "Фермата" се върна при мъжа си

Любовта й с Димитър е в миналото

Шеф Манчев люби 22-годишна

Новата му любов Ива може да му бъде дъщеря

Синът на Златка с Мерцедес

Плеймейтката го глези с играчки за 2 бона

Синът на ДесиСлава заби имотно гадже

Мария няма нищо общо с предишната тръпка на Майки

Вдовицата на Шарлопов в афера с шофьор

Бояна разцъфна от новата си любов

Калин Сърменов гушна внучка

Новороденото е няколко месеца по-малко от леля си

И Васил Найденов под карантина

Певецът отмени участията си

Галена: Всеки ден е различен с Covid-19

"Адско главоболие ме накара да се тествам", разкри певицата

Здравко от Биг Брадър: Станах общак, за да спася бюджета

Победителят в Биг Брадър планирал третото си дете

Преслава неразделна с Павел вече три години

Певицата се показа с любимия за първи път през 2017 година

Преслава не подкрепи болната Галена

Певицата обясни с какво лекува ковида

Гущерови правят яки пачки от нов бизнес

Идията за него се родила покрай карантината

Яна Маринова: Като дете нямах две стотинки за мекица

И до днес актрисата озверява, когато е гладна

Тони Димитрова бясна:Бившият се качи на главата ми

Певицата иронизира Ченов, без за споменава името му

Вижте бебето на Лора Караджова

Младата майка за първи път показа Матео

Тв и Риалити

Алекс Сърчаджиева влиза в любим сериал?

Актрисата смени прическата

Свалиха предсрочно Цитиридис

Предаването трябваше да спре след седмица

Река вместо плаж в "Игри на волята"

Вижте новите локации в предаването

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Фенове недоволни от Гери-Никол

Почитателите й буквално са извън релси от недоволство

Ева Веселинова тежко скарана с колегите

Най-често се хапе с Андреа Банда Банда

Мариана Попова в поредна грозна разправия

Обиждат я на грозна и не можеща да пее

Виж още от Издънки

Култура

Карамазов в световния Топ 35

Актьорът се подвизава с ново амплоа

"Евровизия" все пак награди Виктория

Спечели награда за най-добра изпълнителка

Катето Евро и синът й със собствено шоу

Ще предават на брега на морето в Созопол

Виж още от Култура

Fashionista

Парижката седмица на модата с 14 виртуални ревюта на ден

Диор представи филм на режисьор, награден в Кан

Цеци и Ивайла се прибраха в България

Двете топманекенки се видях с най-близките

Лени Кравиц стана лице на Saint Lauren

В характерната за марката черно-бяла тематика, снимките вдъхват усещане за стил и сексапил

Виж още от Fashionista
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.