Любомир Нейков е роден на 7 февруари 1972 г. в Червен бряг. Завършва куклено актьорско майсторство в НАТФИЗ при проф. Рачев през 1998 г. Тогава става актьор в "Шоуто на Слави", където работи до 2006 г.

През следващата година създава продуцентска компания "Дрийм тийм" заедно с Евтим Милошев. Стартира предаването им по Би Ти Ви "Комиците". Миналата година Любо Нейков се въплъти в ролята на Коста Баничаров в "Мисия Лондон". В театрална работилница "Мелпомена" участва в 2 спектакъла - "Вражалец" и "Големанов".

- Г-н Нейков, тръгвате на турне с “Комиците”.

- Да. На 15 август сме в Сандански, на 16 и 17 - в Пловдив, на 19 и 20 август - в Бургас. Там ще заснемем участието си. После на 22 и 23-и сме в Стара Загора, на 25 и 26 - във Варна, на 27 - в Каварна, на 29 и 30 август сме в Русе. На повечето места с изключение на Сандански и Каварна имаме по 2 участия. Вчера (в понеделник - бел авт.) пуснахме билетите и вече почти са свършили. Може да е криза, да няма спонсори, но всеки иска да се забавлява.

- По колко лева са билетите?


- По 10 и има ограничено количество по 20 лв.

- Миналата година пропуснахте, защо решихте сега да правите турне?

- Много искаме всяка година да пътуваме в страната. Турнето ни е крайната цел, черешката на тортата. Това е пряка среща с публиката и феновете. Имаме такава среща тук в София, в залата, но в провинцията това ни липсва.

- Досега колко пъти сте обикаляли в страната с “Комиците”?

- Това ще ни е третият път. Първото турне беше през 2007 г., после - 2008 г. Всички актьори, които са част от “Комиците”, идват с нас. В последно време станаха много. Нашата политика е такава, че даваме път на младите, които сега завършват НАТФИЗ. Това са актьори, целунати са от Господ, но дупе да им е яко, защото тук работата е много по-различна, отколкото в театъра и киното.

-Какво е толкова различното?

- Тук имаш много малко време, за да покажеш максимално много за твоя герой. Играейки, да разкажеш за образа си и това да стане бързо. В киното имаш много време за това. В театъра имаш още повече. Тук трябва да си страшно бърз и рефлективен, с богата палитра и с много качества. Актьорите, които са в “Комиците”, са доказали, че го притежават.

- Бяхте казали, че сте събрали националния отбор...


- По-точно шампионската лига на националния отбор в “Комиците”. Най-доброто е.

- Как успяхте да ги съберете?

- С голям кеф, защото това са хора, с които съм работил и преди това. С Руслан Мъйнов имаме голяма биография - още от първи курс във ВИТИЗ се познаваме. С Христо Гърбов и Кръстю Лафазанов по-късно много сме се търкаляли по сцената. Мечтаех си един ден да се събера и да работя с тях. В момента, в който получих за себе си тази свобода, първите хора, на които се обадих, бяха те.

- Ненчо и Ненка са емблематични за “Комиците”.

- Ще ги има и това лято. Дори съм подготвил малки изненади на Ненчо, защото на последното ни турне той доста импровизира на сцената - обиждаше ме и ме поставяше в неловки ситуации. Аз не оставах по-назад и се раждаха такива импровизации, при които и двамата на сцената се смеем със сълзи. А долу публиката беше като в рок концерт, защото вижда, че случващото се пред нея е само за нея, на живо. Имаше и гаф с пироефектите, който много хубаво го отиграхме.

- Винаги ли импровизирате?


- Да.

- Какъв е рейтингът ви?


- Най-високият.

- Какво ново ще видим през лятото?

- Ще видим актьорите като музиканти и музикантите като актьори.

- Кои са музикантите?


- Устата, Елица и Стунджи. Ще има една нова песен - чакана, голяма изненада от нас.

- Кои ще пеете?

- Аз и Ненчо, но не като Ненчо и Ненка, а като Сашето и Ванката. Тези образи станаха хит. Може и Ненчо и Ненка да направят някое дуетче - някое лирично блусче.

- Колко време ще продължава едно участие?

- Около 2 часа.

- Внимавате ли какво говорите заради детската аудитория?

- Разбира се. Ще е лицемерно от моя страна, ако кажа, че в “Комиците” няма нецензурни неща. Има заигравки на сексуална тема, но се опитваме така да ги завоалираме, че децата да не го разберат много, а възрастните да се смеят на нашата хрумка. Като: “Абе, някой ходи и спи с жените ни. - Да, бе, и моята жена някой я е наспал.” “Наспал” е съвсем различно от другото, циничното, но е по-смешно.

- Кога ще излъчите участието си в Бургас?

- През есента. Връщаме се на екран през септември, когато започваме новия сезон на "Комиците". Малко по-късно - може би след месец-два, ще излъчим какво сме снимали в Бургас.

- Четохте ли интервюто от миналия понеделник в "24 часа" с Бойко Борисов? Премиерът дава примери с вас и Димитър Рачков за добри актьори.

- Четох интервюто. Благодаря му, че е забелязал, че се потим и си заслужаваме парите, а има хора, които не заслужават. Но на мен и други неща ми бяха интересни в интервюто.

- Кои?

- Мнението му за това, което се случва в страната и докъде сме стигнали. Много се радвам на неговите розови очила. Само пожелавам да има за всички от тях. Трябва да ни зарази всички с този позитивизъм, защото, като се обърнем наляво-надясно, не го виждаме много. А той постоянно си живее в илюзия, че всичко е прекрасно и фантастично. Трябва да ви кажа, че магистрала - нов лот, се пуска да се работи, а по старите лотове, пътувайки с ниска скорост, можеш да се пребиеш. Има огромни дупки! Между големи градове не можеш да се придвижиш, а какво остава за малките градчета и пътищата между селата? Само с коне и с магарета. Сега ще направим магистралка - 3 или 4 км, или 30 км. И това ще ни е най-голямата гордост. Пуснаха участък от околовръстното предсрочно и след една седмица изби вода, показаха се пластмасови бутилки. Това е несериозно. За това, което видях - не съм доволен. И няма да спра да съм недоволен, докато не се уверя със собствените си крака и не се убедя, че магистралата е магистрала и шосето е шосе, че хлябът е по-вкусен и саламът е вече “Стара планина”. Това е една прекрасна идея. Браво на министъра на земеделието и храните - мечтали сме от години да се върне БДС, защото наистина не знаеш какво ядеш. Нямам търпение да излязат тези салами и меса, кебапчета и кюфтета “Стара планина”, за да си ги купя. Ще ям по-малко неща, ако трябва, и вегетарианец ще стана, само те да са качествени.

- Какво е мнението ви за театралната реформа?


- Много съм скептичен, защото се опитват да я правят вече 20 г. Никой не се наема с нея, защото тя е много деликатна. Съсипят ли се храмовете на Мелпомена, обидят ли се актьорите, защото те са много чувствителни, какво остава? Актьорите са друга порода хора, наистина са докоснати от Господа, талантливи са, но са много обидчиви, своенравни и раними. Към тях трябва да се подхожда внимателно. Имаше една реформа, в която пенсионираха рано прекрасни актьори - това страшно ги обиди и затвори, а те са още в силата си и могат да играят. Това беше изключително глупаво. Харесвам това, че искат театрите да минат към общините. Ако една община иска да има опера, тя ще има опера, същото е и с театрите. Това е най-честното и справедливото според мен. Имаме колеги, които харчат пари за представление, а то се играе само 2 пъти. След това спира, защото хората нямат желание да гледат тази постановка. Ние сме играли “Вражалец” над 130 пъти, “Големанов” гони 150-ото си представление. Това е мерило.

- Хората обичат ли все още да ходят на театър?

- Много.

- А на какво най-много се смеят?

- То го има и като текст във “Вражалец”: “Знаете ли на какво се смеете?” - “На себе си се смеете”, и това е така. Ние обичаме да се смеем на грешките и на глупостта на човека до нас, т.е. на нас самите. На нелепите си ситуации и грешки. От там тръгват и вицовете - те са истински истории, които се случват на мен и моите приятели. Това е ситуационната комедия - когато в най-нелеп момент направиш нещо, на което въобще не му е мястото там.

- След успеха на "Мисия Лондон" се очаква и "Мисия Москва". Ще участвате ли в лентата?


- Надявам се. След като "Мисия Лондон" беше показана на няколко души в Москва, руската страна категорично иска да подкрепинов проект. Доколкото знам от режисьора и продуцента Митовски, и от американска страна Sony Pictures също имат интерес към новия проект.

- Коя е най-трудната роля?

- Безличната. Не за това, за да те запомни зрителят, но как да пресъздадеш някой образ, който е безличен? Тези роли са най-тежките. От друга страна, трудни са и главните роли.

- Кои са най-лесните?

- Характерните. Хващаш нещо типично за някого - да хъка, да мъка.

- Колко пъти сте се превъплъщавал в ролята на Бойко Борисов?

- Стотици, може би и повече.

- А той дали някой ден ще се превъплъти във вашата роля?


- Той започна, от доста време при това. Не е лошо, много му се радвам. Той започна да се снима в клипове, в сериали. Играеше в един епизод на “Забранена любов”, ако не се лъжа. Сега го очаквам в някой филм да се появи.

- Как се чувствате и като продуцент - един сериозен образ?


- Много са отговорностите и задачите.

- Хората възприемат ли ви насериозно?


- Налага се, защото аз съм сериозен като инфаркт.

- Очертава ли ви се почивка?

- Аз вече ходих в Созопол, беше малко, но приятно. Бяхме със съпругата ми. Там оглупях и си починах. За съжаление недостатъчно. Дори снимах откритите реликви в Созопол.

Източник: в. "24 часа"