Продуцентът на предаването по Би Ти Ви „Нека говорят" Любо Нейков и неговият колега и доскорошен водещ Росен Петров влязоха в остър задочен дуел от тв екрана.

Нейков бе в сутрешния блок на Би Ти Ви, а Петров бе по същото време в ТВ7. Повод за острите думи, които си отправиха един към друг, стана решението на Росен Петров да се присъедини към партията на Николай Бареков „България без цензура".

Журналистът направи официално това в неделя, като по време на предаването, в което му гостуваше Бареков, прочете декларация, че влиза в политиката и напуска Би Ти Ви, пише ''Всеки ден''.

„Росен Петров дори не каза едно "Довиждане", като си тръгна от студиото в неделя. Не каза довиждане на екипа, който направи предаването най-рейтингово в ефира на Би Ти Ви и с който е работил пет години", каза продуцентът на "Нека говорят" Любо Нейков.

„Бяхме изненадани от това изявление. Не знаех нищо предварително, нито пък ръководството на телевизията знаеше. Беше изненада. Той е трябвало да се дистанцира от проекта "България без цензура", но не го направи", посочи Нейков.

На въпрос кой е поканил Бареков в предаването на Росен Петров, продуцентът заяви, че това са направили редакторите на предаването в стремежа си за рейтинг.

"Отдавам постъпката на Росен на свръхенергия в последния момент с желание да излезе и да обърне нещата в държавата, както и да реши всичките ни проблеми", коментира не без ирония комикът.

Но допълни, че желае искрено успех на доскорошния си колега. „Не приемам лично напускането на Росен Петров, това е въпрос на личен избор. Всеки може да извади един лист и да каже нещо в лично качество", смята Любо Нейков.

Редакторите на "Нека говорят" можели да реагират по време на изявлението на водещия в неделя и да го прекъснат, но не го направили, за да не изглежда като цензура.



Накрая на предаването обаче те не си пуснали имената, които се появяват винаги накрая, в знак на протест срещу водещия. Нейков обяви, че предаването вече има нов водещ, но не пожела да разкрие името му.

По същото време Росен Петров каза, че ако Би Ти Ви продължават с непочтената кампания срещу него, той ще отиде в прокуратурата и ще направи скандални разкрития за медията и за продуцентите на „Нека говорят" "Дрийм тийм".

"Те ми говорят за някакви съдилища - искам да им кажа следното, аз не съм използвал ефира за лични цели. Използване на ефира за лични цели - това е, когато си продадеш фолксвагена, а аз съм направил политическо волеизявление, което ми е дадено право от конституцията и свободата на словото", заяви Росен Петров.

Адвокатите, с които се посъветвал вече, му обяснили, че категорично ще спечели делата срещу Би Ти Ви и "Дрийм тийм" и у нас, и в Страсбург.

Истината е съвсем друга - Росен Петров е бил заплашен и накаран да опровергае в ефир слуховете, че е в партията на Бареков. Казали му: "Ако утре ти не опровергаеш слуховете за теб, че си член на партията на Бареков, друг човек ще води", разказа журналистът.

Росен Петров обвини Би Ти Ви в двоен аршин, като припомни случка от студиото на Слави Трифонов, когато "издигнаха едно момиче от Варна за народен представител". "Това какво е? Политика или гражданска цел?", попита Петров, като повтори и номинацията за президент на Меглена Кунева, пак прозвучала от устата на Трифонов. По думите на Петров медията не реагирала за тези неща, а се нахвърлила срещу него в стил Гьолбелс. "Скъпа е цената, но ще я платя, аз съм свикнал да ме заливат с помия", заяви бившият тв водещ.

"Бареков се е изградил сам и събра толкова злоба, защото е успял човек", призна още Петров, попитан защо го е предпочел и му е повярвал, като е отишъл при него в "България без цензура".

"Ставам негов заместник заради майка му - такъв човек може да роди само един достоен българин", призна още Петров, който е харесан от Бареков за вътрешен министър. Офицерът от полицейската школа каза, че се е махнал от системата защото и тогава, и сега - вече 25 г. МВР е като пробита каца. "Ама, ако стана, дупе да им е яко", предупреди бившият криминален разузнавач.

Росен Петров призна, че е поставил само едно условие на Бареков - за коалиция на "България без цензура" с ВМРО, защото държи на патриотизма им. По думите му в националната доктрина за България трябва да залегнат най-важните въпроси като демографската криза, образованието и закон за българския език.