Двадесет и четвъртото издание на международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, който традиционно се организира от Фестивален и конгресен център, започна във Варна. За официалното откриване беше показана последната творба на легендария Вернер Херцог - „Кралицата на пустинята”, а час преди това гостите на фестивала минаха по червената пътека, сред шпалир от военни моряци.

По време на церемонията по откриването, директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош връчи наградата за цялостен принос на известната българска актриса Доротея Тончева. Освен грамота, тя получи и картина на художника Никола Манев.

„Винаги идвам с много обич на този фестивал, не само, защото сме домакини, а и защото Варна има критична, интелигентна публика, която цени високото качество в световната и българската култура, за което ви поздравявам. И не само защото има много силна селекция, а и защото аз самият смятам, че любовта е и малко лудост. В днешния луд и объркан свят като че ли любовта остава единствената нормалност. Любовта е този отговор, който противопоставяме срещу омразата, предразсъдъците, терора и насилието. Не бива да я забравяме, не бива да спираме да я търсим... Пожелавам ви да я откривате не само тук, на големия екран, но и в онези много важни малки мигове, когато има страшно много нужда от нея. Приятно гледане! ”, бяха думите на Боршош.

„Много от хората, които виждам на екрана вече ги няма. Това бяха мои приятели и винаги си мисля за тях с голяма любов. Затова казвам, че приза, който тази вечер получавам, не бих могла да го имам, ако не съм се докоснала до тези хора. Много е важно да имаш стабилни партньори, приятели, колеги, за да можеш да се опреш на тяхното рамо”, каза Доротея Тончева, чиито екранни превъплъщения ще бъдат показани на фестивала в българските филми: „Шибил”, „Бялата стая”, „Черните ангели”, ”Гневно пътуване”, „Дами канят”, „Нона” и др.
За празничното настроение допринесе и Хайгашот Агасян, който изпълни песента „Няма среда в любовта“ по текст на Блага Димитрова.

„Любовта е лудост” започна на 26 август и ще продължи до 2 септември. Изданието тази година ще запознае зрителите с различни кино образци в съответни панорами: „Открития”, „Фестивален глобус”, „Поглед към френското кино”, „Испания, оле!” и др.

Сред звездните имена, които феновете на седмата муза ще видят на големия екран са: Никол Кидман, Джеймс Франко, Жулиет Бинош, Гейбриъл Бърн, Валерия Бруни -Тедески, Ралф Файнс, Тилда Суинтън, Дакота Джонсън, Клайв Оуен, Марион Котияр, Глен Клоуз, Рената Литвинова и др.

Закриването ще бъде на 2 септември с испанския филм „Труман”, носител на пет награди „Гоя” 2015, включително за най – добър филм, и награда за актьорското дуо Рикардо Карин и Хавиер Камара от фестивала в Сан Себастиан.

В конкурсната програма на "Любовта е лудост" по традиция ще бъдат представени 12 заглавия. Останалите 80 филма могат да бъдат видяни в различните панорами.

Публиката отново ще се срещне със своите любими родни кинотворци с вход свободен и в зала „Пленарна” на Община Варна.