Картина на френския художник Фернан Леже, която бе притежание на Мадона е продадена на търг за 7.2 милиона долара.

Певицата е купила произведението през 1990г. на цена от 3.4 милиона долара, а сега успя да я продаде на търга, който се проведе в Ню Йорк.

В изявление на аукционната къща Сотбис се казва, че парите от продажбата ще отидат в основаната от Мадона фондация Ray of Light, която подкрепя различни проекти за образование на момичета в Близкия изток и Южна Азия.

„Благодаря на всички, които помогнаха това да се случи“, написа по случая поп звездата във фейсбук. Преди продажбата Мадона заяви, че иска „да размени нещо ценно за нещо безценно, каквото е образованието на момичетата“.

Освен платното на Леже през тази пролетна Сотбис успяват да отбележат и други многомилионни сделки с произведения на изкуството, като като картината на Пол Сезан „Ябълки“ (Les Pommes), която достигна цена от 41,6 млн. долара.

Макар и астрономическа, тази сума не можа да догони абсолютният рекорд за цена на картина, който аукционната къща отбеляза миналата година с продажбата на една от версиите на “Викът на Едвард Мунк”на цена от 119,9 млн. долара.