Световната поп звезда Мадона е решила да се раздели с абстрактна картина на известния френски художник Фернан Леже, като средствата от продажбата ще отидат за благотворителност.

Картината на Леже "Три жени на червена маса" е била притежание на поп иконата повече от 20 години и ще бъде предложена на търг от "Сотбис". Наддаването ще се състои в Ню Йорк на 7 май, съобщава БТА.

Очаква се произведението да донесе между 5 и 7 млн. Долара. Средствата ще бъдат преведени на фондацията "Лъч светлина" и ще подпомогнат обучението на момичета в Афганистан, Пакистан и други страни.

Поп дивата има желание да изтъргува нещо ценно за нещо безценно в страни, където жените рядко имат достъп до образованието или изобщо няма такъв, пишат от inews.bg.

Мадона е купила картината на Леже на търг на "Сотбис"  през 1990 година. Произведението на видния френски художник е от 1921 г. и е част от серия. Други картини от нея са в Музея на  изкуствата в Далас, в Швейцария и т.н.

Фернан Леже е френски художник, скулптор и режисьор. В  ранните си творби създава лична форма на кубизма, която с  времето става все по-фигуративна. Смятан е за предшественик на попарта.

Освен на живопис се отдава най-вече на монументално изкуство, участва в декорацията на сградата на ООН в Ню Йорк, негови стъклописи и мозайки могат да се видят в редица църкви.