Симфоничната поема „Емек” („Долина”) от Марк Лаври ще прозвучи за първи път в България. 

Изпълнението на творбата е част от предстоящия концерт на Радиосимфониците, който ще се проведе на 22 февруари /петък/, в зала „България“  от 19ч.  На диригентския пулт ще застане израелския диригент Амос Талмон.

Музикалната поема е създадена  през 1937 г. и в нея композиторът Марк Лаври „инкрустира” своята песен  „Емек”,  която пише по стихове на Рафаел Елиас  две години по-рано. 

И песента, и симфоничната пиеса са вдъхновени от заразяващия ентусиазъм, с който евреите се борели да пресушат блатата в долината Израел (Долна Галилея), за да ги превърнат в плодородна земя.

В концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 22 февруари, ще прозвучат и творби на Цезар Франк и Дмитрий Шостакович.

По повод създаването на вокалния цикъл „Из еврейската народна поезия“ руският композитор признава: 

„Веднъж,  минавах покрай книжарница и видях томче с еврейски песни. Реших, че в него ще има мелодии, но то съдържаше само текстове. Помислих, че би могло да се разкаже за съдбата на еврейския народ, като избера няколко песни и ги „облека” в музика. Стори ми се важно, защото виждах как около мен се разраства антисемитизмът”.

Солистите Росица Панайотова-Григорова (сопран), Елена Чавдарова-Иса (мецосопран) и Николай Моцов (тенор) ще изпълнят  „Грижовните мама и леля”, „Люлчина песен”, „Песен за немотията”, „Зима” и  „Щастие”.  Те са български певци с богат опит и концертна дейност на националните и световни сцени.

В края на концерта ще бъде представено популярното произведение на френския композитор Цезар Франк – „Симфония в ре минор“,  която е наричана още “Възторжен химн на живота“.