На 30 март на специална церемония в култовото столично заведение Sofia Live Club бяха обявени номинациите за Първите Годишни Балкански Награди на телевизия Балканика.

В надпреварата участваха 11 балкански държави (Гърция, Турция, Сърбия, Черна Гора, Хърватска, Босна и Херцеговина, Словения, Румъния, Албания, Македония и България), в категорията „Песен на 2009 година” с по пет номинирани песни от страна. Песните са определени от различни музикални спецове в 11-те страни – като музикални редактори, издатели, продуценти, журналисти, композитори, текстописци.

В номинациите присъстват почти всеки големи имена на музикалния бизнес на Балканите като сензационните румънски изпълнители Моранди, Ина , гръцките звезди Ана Виси, Никос Вертис и Сакис Рувас, младата турска звезда Хадисе и рок бандата с не малко фенове и у нас Манга, Желько Йоксимович от Сърбия, добре познатата в България Каролина Гочева от Македония и много други.

За България се състезават също 5 песни, избрани от журито на балканските академици и те са: Маги и Миро с дуета им „Светът е мой”, Алисия с песента „Имаме ли връзка”, Графа с „Оставяш следи”, Емануела и Крум с баладата „Нищо не знаеш” и Тони Стараро с „Уникат”.

На 16 май на пл. „Александър Батенберг” ще се проведе официалната церемония по раздаването на първите балкански награди, като церемонията ще се предава освен по телевизия Балканика и БНТ, във всичките останали 10 държави чрез медийните телевизиони партньори.