Певицата застана пред камерите на предаването в много добро настроение и заредена с положителни емоции от поредното си пътешествие по света. Наскоро тя се завърна от Мароко, където беше на екскурзия със своя приятелка.

“Много съм впечатлена от Мароко и се радвам, че посетих тази страна. Видях и научих много за тази различна култура. Мароко се намира на северозапад в Африка и е разположена точно под Гибралтар. Това нейно географско положение през годините я прави интересен обект на други страни – Франция, Испания. Била е тяхна колония в древността. Маврите са живeли там. По време на Римската империя още е била тяхно владичество.”

“Едно от местата, които посетихме, беше древноримския град Волубилис. Огромен град, много добре запазен, в който са живели сравнително богатите римляни. Площта на техните жилища е била между 1200 и 2500 кв.м. Всички стаи са застлани с мозайки, цветни и красиви, които пресъздават всякакви сцени от живота – от лов, празненства, та до по-еротични сцени, в зависимост от съответната стая”, разказва певицата.

Нелина споделя, че Мароко е страна на контрастите и на натуралните продукти. Всичко там е пъстро и цветно. Пътищата им са идеални, гладки и без никакви дупки, с маркировката, с красивите фенери и лампи около тях. Със зеленината и веднага отстрани – мизерията.

“Много ми хареса пазара в Маракеш. Той е под егидата на Юнеско и е от световните културни обекти. Много шарен, много цветен. Всякакви стоки можеш да видиш там. Мароканците произвеждат кожени изделия от много хубави кожи, като се започне от най-скъпата камилска, овча, телешка и др. Продават се всякакви сувенири от кожа - цветни, с шевици или самата кожа е релефна, много красиво направена. Навсякъде има сергийки с гривнички, герданчета, шалчета, плетени кошници и какво ли още не, просто е неустоимо. Не може да не си купиш.”

Нелина е успяла да посети и Казабланка - най-големият индустриален град в Мароко, голямо пристанище и средище на културата. Там се намира втората по големина джамия в света след тази в Мека, разположена точно на брега на Атлантическия океан, която побира 25000 души вътре.

“Интересното в Мароко е, че различните градове имат различни цветове на сградите. Това е държавна политика. Казабланка на испански означава “Бяла къща” и когато испанците идват преди векове да завладеят тази земя, виждайки че всички къщи са бели, я наричат Казабланка. Град Фес, най-древният имперски град в Мароко например е в бяло и синьо като Санторини. Маракеш е в охра, пепел от рози до червено. Всеки град е сам за себе си, като град-република”, разказва още Нелина в “Автограф”.