Актьорът и носител на "Оскар" Майкъл Дъглас получи наградата "Генезис", известна като "израелски Нобел", за приноса си към еврейските общност и култура.

Призът му беше връчен от министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху на специална церемония в Ерусалим, домакин на която беше прочутият американски комик и телевизионен водещ Джей Лено, съобщи „Контактмюзик".

Отличието "Генезис" е в размер на 1 милион долара, но анонимен дарител е прибавил към сумата още 1 милион долара, отбелязва изданието. 70-годишният Майкъл Дъглас ще дари средствата на няколко от предпочитаните си еврейски организации.

Когато научава, че е избран да получи наградата "Генезис", Дъглас изтъква малък проблем - според строгия религиозен закон той не е евреин. Неговият баща, легендарният актьор Кърк Дъглас, е от еврейски произход, но майката на Майкъл не е еврейка.

Въпреки това Майкъл Дъглас беше почетен подобаващо на церемонията, на която го придружаваха съпругата му Катрин Зита-Джоунс и двете им деца - 14-годишният Дилън и 12-годишната Карис.

Миналата година семейството посети Израел за ритуала бар мицва на Дилън. Именно тогава баща му се вдъхнови да се върне към еврейските си корени и да прегърне юдаизма.

На церемонията по връчването на наградата "Генезис" Майкъл Дъглас освен като поддръжник на еврейската кауза, беше почетен и като успешен актьор, активист за мир и борец за ядрено разоръжаване. Показан беше и видеозапис с участието на близките приятели на Дъглас Дани де Вито и Барбра Стрейзанд, и на баща му Кърк Дъглас.

От сцената премиерът Бенямин Нетаняху отправи похвала към Майкъл Дъглас и съпругата му Катрин Зита-Джоунс, отбелязвайки, че те поставят стандарт, който другите актьори да следват. Преди церемонията по награждаване семейството посети дома на израелския министър-председател.

Британският вестник "Дейли експрес" на пропуска да отбележи елегантността на Майкъл Дъглас, Катрин Зита-Джоунс и децата им по време на събитието. За награждаването си актьорът беше заложил на тъмносин костюм с открояваща се лилава вратовръзка.

Съпругата му носеше дълга рокля в черно и бежово, а сред аксесоарите на актрисата бяха диамантена брошка и обеци. Дилън изглеждаше също толкова елегантен в костюм, допълнен от бледолилава риза и вратовръзка в близки тонове. Карис беше облечена с ефирна бяла рокля до коленете.