Световноизвестният италиански бас Карло Коломбара идва отново в България за да проведе свой майсторски клас със заключителен впечатляващ концерт на 17 май от 19:00 ч. в зала 6 на Националния дворец на културата (НДК).

Майсторският клас e в периода 12 - 16 май (на 12 май от 11:00 - 20:00 ч., а за периода 13-16 май e от 14:00 - 20:00 ч.) в зала 8 с вход свободен.

През изминалата година световноизвестният италиански бас Карло Коломбарa гостува многократно в България за концерти и оперни спектакли в София и страната, с които взе активно участие в честванията по повод 100-годишния юбилей от рождението на Борис Христов. Майсторският клас, който той проведе в София по покана на фондация “Дарина Такова”, беше първият по рода си майсторски клас за мъжки гласове. По този повод на финалния концерт маестро Коломбара бе удостоен със златен медал “Борис Христов” на Министерство на културата.

След този първи впечатляващ майсторски клас и предизвикания огромен интерес, фондация „Дарина Такова” и НДК организират втори - в рамките на 20-ти “САЛОН НА ИЗКУСТВАТА”.

Повече за Карло Коломбара:

Карло Коломбара е един от най-ярките представители на италианската певческа традиция. Той е роден в Болоня. На 12 г. започва да свири на пиано, а на 15 г. взима първите си уроци по пеене при Париде Вентури и това определя творческия му път. През 1986 г. печели наградата за “Най-добър италиански певец” на конкурса “Виоти”. През 90-те години Карло Коломбара се утвърждава като един от изтъкнатите певци на своето поколение, дебютира на сцената на Миланската скала като Прочида в “Сицилиански вечерни” (Верди) с диригент Рикардо Мути, а също и в “Нюрнбергските майстори - певци” (Вагнер), “Лучия ди Ламермур” (Доницети), “Набуко” и “Макбет” (Верди). Едно от най-забележителните негови участия е в знаменития спектакъл на “Турандот” (Пучини), дирижиран от Зубин Мета, който е представен на открито пред двореца в “Забранения град” в Пекин. С изразен вердиев профил, той печели международно признание като най-големият съвременен вердиев бас. Следвайки артистичното си призвание, Карло Коломбара триумфира вече 20 години по световните сцени, като не спира да обогатява творческата си биография. За последните години жъне фурор с дебютите си в оперите “Мефистофел” (Бойто), “Кармен” (Бизе), “Дон Паскуале“ (Доницети), “Хофманови разкази” (Офенбах) и “Дон Жуан” (Моцарт).

През 2013 г., която бе посветена на 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди, той участва в “Реквием” в Бостън, гастролира в Лондон и на оперния фестивал в Савонлина, както и “Фиеско” от Симоне Боканегра във Виена и Салерно.

За своите артистични успехи Карло Коломбара е отличен с наградите „Лаури Волпи” (1994), „Орацио Този” (1995), „Капели” (1999), „Златното кълбо” (2002) „Монтеверди” (2009), както и „Златният Бончи” (2011), Златен медал „Борис Христов“(2014).

Повече за Вяра Шуперлиева:

Вяра Шуперлиева е завършила НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. От 1986 г. работи като корепетитор в СОФИЙСКАТА НАЦИОНАЛНА ОПЕРА И БАЛЕТ. През годините е работила с множествo световноизвестни певци като Гена Димитрова, Ана Томова - Синтова, Дарина Такова, Красимира Стоянова и др. От 1991 до 1994 г. тя акомпанира в Академията “Борис Христов” в Рим, където работи с Александрина Милчева, Никола Гюзелев и Серджо Олива. Постоянен пианист на конкурса “Борис Христов” в София, на който тя печели наградата за “Най-добър акомпанимент”. Редовно е канена на международни конкурси като “Paolo Neglio” (Италия), “Neue Stimmen” (Германия), както и за селекцията за BBC Cardiff Singer of the World в България. Акомпанирала е на множество престижни международни фестивали.

Репертоарът ѝ включва над 80 опери от Верди, Пучини, Росини, Белини, Доницети, Бизе, Масне, Маскани, Гуно, Моцарт, Чайковски, Пуленк, Щраус и др. Като член на Софийската опера и балет е работила с много известни диригенти и режисьори. Акомпанирала е концертите и майсторските класове на много известни оперни певци като Александрина Милчева, Дарина Такова, Никола Гюзелев, Андреа Рост и т.н. От 2009 г. работи като корепетитор - преподавател в университета “Моцартеум” в Залцбург, Австрия.