Заради големия интерес към излъчванията на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” две от най-успешните постановки този сезон ще се срещнат за втори път с българската публика.

Вече могат да бъдат закупени билетите за повторното излъчване на “Макбет“ от Верди на 12 ноември от 19:30 и за “Кармен“ от Бизе на 03 декември също от 19:30. Цената е 18 лева, а за ученици, студенти и пенсионери - 15 лева. Прожекциите отново ще бъдат в Cinema City в Тhe Mall. София, 06 ноември 2014 г. - “Макбет”, Шекспировата пиеса, адаптирана от Верди, беше премиерна за сезона на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”. Постановката е на английския драматург Ейдриън Ноубъл, диригент - носителят на награда „Грами” и главен диригент на Метрополитън опера - Фабио Луизи. В ролята на Лейди Макбет е една от най-големите съвременни оперни звезди - великолепната Анна Нетребко. В главната мъжка роля е световноизвестният баритон Желко Лучич, младият малтийски тенор Джоузеф Калея играе Макдъф, а бас-баритона Рене Папе се превъплъщава в ролята на Банко.

“Кармен“ от Жорж Бизе, режисирана от Ричард Еър, е най-популярната опера в историята на сателитните излъчвания на Метрополитън опера, а в историята й изобщо тя заема трето място с 990 представления, следвайки само “Бохеми“ (1259) и “Аида“ (1132). В главната роля на съблазнителната циганка Кармен е грузинското мецосопрано Анита Рачвелишвили. Александър Антоненко пее обсебения войник Дон Хозе, а изгряващото сопрано Анита Хартиг – Микаела. Илдар Абдразаков, който българската публика познава от главната роля в “Сватбата на Фигаро” изпълнява тореадорът Ескамилио. Диригентската палка е в ръцете на испанеца Пабло Ерас-Касадо.



И двете излъчвания се радваха на изключително висока посещаемост в България - капацитетът на залата в Cinema City беше запълнен както никога досега. Организаторите на събитието напомнят, че онлайн резервациите за излъчванията на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” важат до 3 дни преди деня на прожекциите и трябва да бъдат закупени не по-късно от 3 дни преди самата прожекция.

Следващото представление в програмата на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е “Севилският бръснар” от Росини на 22 ноември от 19:55 с участието на Изабел Ленард в ролята на борбената Розина, Лорънс Браунли като нейната тайна изгора и Кристофър Молтман като безкрайно изобретателния и чаровен бръснар. Диригент е Микеле Мариоти. С помощта на великия мецосопран Джойс ДиДонато, която ще видим в „Жената от езерото”, можем да надникнем в репетициите на този абсолютен комедиен оперен шедьовър: