На двукратните световни шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки се роди син Даниел в края на януари миналата година.

10 месеца по-късно Албена се върна на леда за шоупрограми в Русия. Танцовата двойка се включи и в новия сезон на "Ледена епоха - лига на професионалистите" по Първи канал, където се състезава с най-големите звезди на руското фигурно пързаляне. Албена и Максим разказват за съвместния си живот пред руското издание на списание "ОК".

- През 1996 г. ви събра фигурното пързаляне. Как се създаде дуетът ви?

Максим: Формирането на руско-български дует учуди всички. А стана много просто. Албена се раздели със своя партньор в България, а аз - с партньорката си в Русия. Изключителната треньорка Елена Чайковская, която сега е в журито на "Ледена епоха", предложи да се съберем. Албена ми изпрати касета със свои състезания, после дойде в Москва. Беше ужасно време: мрачно, мокро, кално. Албенка изпадна в тих ужас.
Албена: Наложи ми се да живея близо месец у Максим и неговите родители. Притеснявах се, но това чувство бързо се изпари. Семейството на Максим и той самият ме предразположиха и започнах да се чувствам почти като у дома си.

- А кога се породиха чувства между вас?

М.: Беше през 1998 г. на турнир в Лозана.

- Кой започна пръв да флиртува?

М.: Разбира се, аз!

- Ваш треньор тогава беше Алексей Горшков. Как реагира той, когато разбра за връзката ви?

А.: Никой не му е давал отчет. Това си е лична работа. Не бяхме 12-годишни. Щом не се отразяваше лошо на тренировките, защо не. Алексей също беше млад човек и прекрасно ни разбираше.

- Все пак е трудно да работите и да живеете заедно, като не смесвате едното с другото?

М.: Вярно, трудно е. Заедно сме по 24 часа в денонощието. Но, честно, не мога да си спомня да сме си омръзвали. Като спортисти по време на сезона главите ни са забити в програми, постановки. Но в един момент се разбрахме да намерим компромис в споровете за работа и по-малко да ги пренасяме вкъщи. Веднага стана по-лесно да се живее.
А.: За толкова години така свикнахме един с друг, че ни е комфортно заедно - както на леда, така и вкъщи. Е, имаме разногласия, но като мине един ден, се успокояваме.

- За 15 години имаше ли моменти, в които се налагаше да сте разделени?

М.: Само веднъж, когато Албена беше бременна с Данюшка. Трябваше да работя в Москва, а тя остана в България. Албен, колко време не се видяхме? Шест месеца?
А.: Какви шест месеца? Само половин месец бяхме разделени, а после ти се прибираше за малко. Не исках тогава изобщо да пътувам, за да изкарам бременността спокойно, без полети.
М.: Тези срещи бяха толкова кратки. Виждате, че половин месец ми се видя като шест.

- На 30 януари вашият син Даниел стана на годинка. Как се промени светогледът ви след появата на детето?

М.: Разбрахме, че детето е чудо, а всичко преди това се забравя. Всичко, което правя сега, е само за щастието на семейството.

- Успявате ли да сте често тримата?

М.: Сега за съжаление е трудно. Албена много тежко го преживява. Иска ни се постоянно да сме с Данюшка. Но работим в шоуто "Ледена епоха". Не можем да си позволим да не работим. За щастие родителите ми живеят в същата сграда, в която имаме апартамент с Албена, но в друг вход. Така можем да оставяме сина при тях. А ние използваме всеки свободен час да го вземем с нас. Ето сега, след снимките, аз имам тренировка, а Албена отива при сина ни.

- Албена, кой командва в семейството?

А.: Максим смята, че той командва, аз смятам, че съм аз. Всеки е главен по определени въпроси.

- Участвахте в много шоупрограми с други прекрасни партньори. А пресата не пропуска възможност да ви припише нови любовни връзки. Как реагирате?

М.: Стараем се да не обръщаме внимание. Тези клюки довеждаха до срив някои от колегите ни. Но ние с Албена никога не сме давали поводи да се пише нещо подобно за нас. Колкото и красиви да бяха моите партньорки, няма по-прекрасна от моята Албенка.